Közélet

Kevés a határvadász, polgárőröket vezényelhetnek a határra

A kormány polgárőröket vezényelne a határra, és bevezetné a határvadászok számára a kiemelt határvadász szolgálati pótlékot – derül ki a Belügyminisztérium törvénytervezetből.

A tervezet egyik újdonsága, hogy a polgárőrök feladata lesz, hogy „az államhatár védelmében, és az illegális migráció megakadályozásában történő közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, valamint figyelőszolgálatot” lássanak el – szúrta ki a HVG.

JÖN A KIEMELT HATÁRVADÁSZ SZOLGÁLATI PÓTLÉK

A törvénytervezet másik határvédelmi újdonsága, hogy bevezetik a „kiemelt határvadász szolgálati pótlék” fogalmát, ami értelemszerűen a határvadászoknak jár majd. A fogalmat és annak a mértékét a szöveg nem részletezi. A lap szerint az intézkedés oka alighanem az, hogy kevés a határvadász, az állomány feltöltöttsége messze van a kormány által célként megjelölttől, így bevetnék a polgárőröket. Amúgy a polgárőrök 2022 végéig szintén segítették a határvédelmi feladatokat járőrszolgálattal, de akkor külön díjazásért – most nem tudni, kapnak-e rá forrást a polgárőr egyesületek.

A kormány eredetileg 4000 határvadász kiállítását tervezte. A toborzás kezdete után 10 hónappal összesen 1400-an voltak állományban, a felvettek közül pedig akkor már 394-en felmondtak.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb