Közélet

Az új központi telefonszám az 1830 lesz – vasárnap Csongrád-Csanád vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez

Október 1-től Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyék is csatlakoznak az új alapellátási ügyeleti rendszerhez – közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és PR vezetője pénteken.

Győrfi Pál közleményében azt írta, az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható. A részletes, vármegyénkre vonatkozó változások itt találod:

FOKOZATOSAN, TERV SZERINT ZAJLIK AZ ÁTÁLLÁS

Győrfi Pál kifejtette, az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, amihez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém vármegye is csatlakozott.

AZ ÉV VÉGÉIG BUDAPESTEN KÍVÜL MINDENHOL ÁTÁLLNAK

“Az eddigi tapasztalatok és a több mint 140 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja” – hangsúlyozta az OMSZ kommunikációs vezetője. Hozzátette, az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. A jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon – írta Győrfi Pál.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb