Közélet

Meglepetés, péntekre: új ünnepnap (!) jöhet decemberben, Szeged szomszédjából jött az ötlet

Bár pont a napokban dőlt el, hogy nem fogják munkaszüneti nappá nyilvánítani december 24-ét, egy másik, egy héttel korábbi nap megkaphatja a szóban forgó titulust. Az ötlet ráadásul Szeged szomszédjából érkezik, Lázár János építési és közlekedési miniszter ugyanis országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelyben indítványozza, hogy a magyar építészeti hagyomány előtt tisztelegve december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává nyilvánítsák.

Az Index által szemlézett javaslat indoklása szerint az épített környezet nemcsak alapvető szükségleteinkről gondoskodik, hanem meghatározza az életminőségünket és a helyi, nemzeti közösségről alkotott képünket, tehát az azonosságtudatunkat is. Ennek kapcsán Lázár János emlékeztet: 2022-ben az Országgyűlés döntése alapján a kormány önálló tárcát szentelt az építés ügyének, azzal a céllal, hogy az országépítés – az új alkotások létrehozása és az őseinktől ránk hagyott örökség védelme, gyarapítása – az állam támogatásával és felügyeletével folytatódhasson a következő emberöltőkben is.

A határozati javaslat szerint a Magyar Építészet Napja nem pusztán emléknap, nem csupán Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja, hanem a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb