Mindenmás

Napi pakk: 23 fok és napsütés jön ma Szegedre, beparkol a Petőfi-busz a könyvtár elé, és katonai menetoszlop halad végig a városon

Marad a napsütés és a 23 fok, azaz kellemes, tavaszt idéző időjárással folytatjuk a hetet Szegeden. Mindezek mellett felpörög az élet, számos program kínál ma kikapcsolódási lehetőséget a városban. Többek között lesz:

  • zenés-beszélgetős műsor Bárdi Sándor emlékére,
  • berobog a Petőfi-busz is a Somogyi-könyvtár elé,
  • és két Liszt-díjas művész koncertjét is meghallgathatjuk ma Szegeden.

Sőt, ne felejtsd el, hogy kora reggel katonai menetoszlopra is számíthatunk a belvárosba, napi pakkunkban mutatjuk, merre mennek!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS KATE WINSLET SZÜLETÉSNAP

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Aurél, Attila, Etele, Pálma, Palmira, Tulipán és Tullia nevű Szeged365 olvasónak!

Ma van a pedagógusi jogok világnapja. Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 57 éve fogadta el a pedagógusi jogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot. A dokumentum tartalmazza többek között a pedagógusok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, s kimondja, hogy a pedagógusok jövedelmezése nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérezésétől. Mindezek mellett:

  • 106 éve ezen a napon született Szabó Magda, Kossuth-díjas írónő (Abigél, Mondják meg Zsófikának, Sziget-kék),
  • 48 éve pedig Kate Winslet, Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas angol színésznő (Titanic).

SOK NAPSÜTÉS ÉS SEMMI CSAPADÉK

Csütörtökre elvonul a front, mögötte sok napsütésre készülhetünk, amit inkább csak változó vastagságú fátyolfelhők szűrhetnek. Csapadék és jelentős légmozgás nem lesz Szegeden. Kora reggel helyenként pára-, ködfoltok képződhetnek, 5-10 fok közé hűl a levegő, majd délután 20-25 fok várható.

TOVÁBB ZAKATOL AZ ŐSZI KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Beindult a héten az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál, Összeszedtük a csütörtöki programokat, ami így fest:

  • 12.10 – Vers délben – Verset mond: Ács Ibolya meseíró, bábozó (SZTE ETSZK), SZTE Rektori Épület, Szent-Györgyi Albert szobor
  • 15.00 – Hidak és úszóházak, Árvízi emlékmű
  • 17.00 – Bárdi 80 – Emlékest, Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér
  • 17.00 – Az ukrán-orosz háború és a világpolitika aktuális eseményei, Somogyi-könyvtár, Klubterem
  • 18.00 – QuizNight, Café Radnóti
  • 18.00 – Szeged Design Week: Regionalitás és művészetmenedzsment, SZTE BTK Petőfi épület, 2. emelet, Filo 1-es terem
  • 19.00 – ZÓRA koncert, IH Rendezvényközpont
  • 19.00 – Rambling koncert, Hági Udvar és Étterem
  • 20.00 – A Bajkó zenekar lemezbemutató koncertje és táncháza, Café Radnóti

Mutatjuk, hogy startolt az Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden:

BÁRDI SÁNDORRA EMLÉKEZNEK MA SZEGEDEN

Bárdi Sándorra emlékezik ma meg a szegedi Somogyi-könyvtár. Andóczi Balogh Éva PR-munkatárs tájékoztatás aszerint délután 5 órától zenés-beszélgetős műsorra várják mindazokat, akik tisztelői a szegedi operaénekesnek, zenepedagógusnak. Bárdi Sándor idén lenne 80 éves, ez alkalomból a pályatársai emlékeznek meg életművéről, de koncertek is lesznek.

PETŐFI-BUSZ A SOMOGYI-KÖNYVTÁRNÁL

Vándorkiállítás lesz Szegeden Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A Petőfi-busz 2023. október 5. (csütörtök) és 8. (vasárnap) között a Somogyi-könyvtár előtt lesz látogatható. Október 5-től 6-ig (csütörtökön és pénteken) elsősorban az oktatási intézmények csoportjait fogadják majd előzetes bejelentkezés alapján. Az egyénileg érkező látogatóknak javasolják a hétvégi (szombat és vasárnap) látogatást.

MÁR MELÓZNAK A BARTÓK TÉREN

A Szegedi Vízmű Zrt. vízvezeték-rekonstrukciós munkálatokat végeztet a Bartók térnél és a Török utcában. Pontosabban a Jósika utca – Attila utca sarkától a Kossuth Lajos sugárútig húzódó szakaszon. Mint kiderült, a munkálatok ezen a héten elkezdődtek, a meglévő régi 150-es AC (azbeszt cement) vezeték helyére új, 160-as KPE (polietilén műanyag) vezeték kerül, illetve a rekonstrukciós területen található (házi) bekötések is felújításra kerülnek.

KATONAI MENETOSZLOP SZEGEDEN

Az MH 4. Területvédelmi Ezred 2023. október 5-én a reggeli órákban személyi állomány átcsoportosítást hajt végre, ezért megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani az alábbi útvonalon: Szent Gellért Fórum (Szeged, Városgazda utca 19) – Kossuth Lajos sugárút – Tisza Lajos krt – Dugonics tér – Aradi Vértanúk tere – értesítette szerkesztőségünket az MH 4. Területvédelmi Ezred.

KÉT LISZ-DÍJAS MŰVÉSZ AD MA KONCERTET

Várdai István és Szamosi Szabolcs, két Liszt-díjas, sokoldalú művész koncertjét hallgathatjuk meg október 5-én, este 19.30-kor a szegedi Dómban, a produkciót pedig másnap, október 6-án Pécsett is bemutatják.  

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb