Közélet

Több mint 200 magyar állampolgár van még Izraelben, akik nem tudják, hogyan jutnak haza, több útvonalon terveznek evakuációs műveleteket

Összesen 220 olyan magyar állampolgárral tartja Szijjártó Péter külügyminisztériuma a kapcsolatot, akik átmenetileg tartózkodnak Izraelben, és nem tudják, hogyan jutnak haza – a miniszter erről egy Facebook-videós bejelentkezésben beszélt szerda kora este.

A külügyminiszter azt is bejelentette, hogy minden konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgár hat óra körül kapott értesítést a következő evakuációs műveletről. Szerinte a korábbi mentesítő járatok idején még több turistacsoport halogatta a döntést, ők végül nem is fértek fel a gépekre. Most mindenkinek azt javasolta, hogy azonnal reagáljanak.

TÖBB ÚTVONALON TERVEZNEK EVAKUÁCIÓS MŰVELETEKET

Biztonsági okokból tilos az érintetteknek az evakuáció részleteit (például az útvonalat és az időpontot) nyilvánosságra hozni. Aki mégis szivárogtat információt, annak felelősségre vonástól kell tartania. Szijjártó arról is beszélt, hogy a konzulok és a nagykövetség csapata is 24 órás ügyeletet tart, de a sorozatos légiriadók, illetve az akadozós telekommunikációs csatornák ezt megnehezítik. Több útvonalon terveznek jelenleg is evakuációs műveleteket. Szárazföldön Egyiptom és Jordánia felé van járható út, a légi közlekedést nehezíti egy irányítótoronyba becsapódott rakéta, de vízi útvonalak is vannak Szijjártó szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb