Közélet

Navracsics Tibor: november végére elindulhatnak az uniós kifizetések – csütörtökön fontos találkozóra készül a kormány az Európai Bizottsággal

“Brüsszelben fontos találkozóra készül a kormány az Európai Bizottsággal. Csütörtökön így közelebb kerülhet a magyar uniós források felszabadítása, és akár már novemberben megindulhat az EU-támogatások folyósítása. A kormány pedig mindent megtesz, hogy olyan készültségben legyenek a tervezett programok, hogy azonnal megindulhassanak a kifizetések. Eközben a kabinet a területfejlesztési politika újragondolására készül” – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Portfolio Budapesti Economic Forum 2023 konferenciáján.

“Ha röviden akarok válaszolni, akkor azt mondom, hogy csütörtök után többet tudok: ekkor megyek Brüsszelbe áttekinteni a dolgok állását” – kezdte előadását Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az uniós tárgyalások állásáról. A politikus és Bóka János EU-ügyi tárcavezető egy nagyobb delegációval utazik Brüsszelbe, ráadásul még az Európai Bizottság felől is pozitív nyilatkozatok érkeztek a tárgyalás előtt, amely jó előjel az uniós források lehívását illetően. Abban bízik, hogy hamarosan megoldódhatnak a magyar források.

A TERÜLETALAPÚ FEJLESZTÉSPOLITIKA ÁTGONDOLÁSÁRA VAN SZÜKSÉG

A miniszter elmondta, hogy a magyar területfejlesztés egyelőre sikertörténet, mivel Magyarország minden régiója felzárkózott az uniós átlaghoz, de ennek üteme az egyes területeken eltérő. Budapest például mostanra már az EU-s fejlettségi átlag 156 százalékát is meghaladja, míg az Észak-Alföld annak csak a 49 százalékát éri el. Szerinte ennek az egyik kiváltója, hogy a főváros és környéke kapta a fejlesztési támogatások több mint felét, miközben a legmagasabb az itteni GDP-ben.

Navracsics Tibor azt is kiemelte, hogy a területalapú fejlesztéspolitika átgondolására van szükség. Szerinte azért is, mert rendkívül éles verseny zajlik a közép-európai országok között a felzárkózást tekintve. Magyarország ebben a tekintetben is jól áll: a 2004-es 62 százalékról most már 78 százalékig javított, de hasonló teljesítményt ért el több régiós EU-tagállam is. Kiemelte, hogy fejlettségben már lehagytuk Görögországot és mostanra megközelítettük Portugáliát, ami azt mutatja, hogy hatékony a magyar forrásfelhasználás.

AZ ÖTÖDIK LEGJOBB ABSZORPCIÓS KÉPESSÉGÜNK VAN AZ UNIÓBAN

Navracsics Tibor az uniós források kapcsán kiemelte, hogy a 2014-2020-as EU-s kohéziós források 94 százalékát tudtuk lehívni, amivel az ötödik legjobb abszorpciós képességünk van az unióban. Úgy értékelte, hogy „megéri Magyarországnak adni az uniós forrásokat, mert azok jól hasznosulnak, megfelelően felhasználják őket”. De a miniszter ismét hangsúlyozta, hogy az országon belüli területi eloszláson, forráslehíváson lehet még javítani, hogy minden országrész jobban fejleszthető legyen.

A CÉL, HOGY MAGYARORSZÁG AZ EU 5 LEGÉLHETŐBB ORSZÁGA KÖZÉ TARTOZZON

A 2021-2027-es költségvetési ciklus kapcsán Navracsics Tibor elmondta, hogy az előző Orbán-kormány által kitűzött fő célok a gazdaság- és infrastruktúrafejlesztés, a versenyképesség javítása, valamint a munkahelyteremtés. Továbbá azt is kiemelte, hogy azt is el akarják érni, hogy a ciklus végére Magyarország az EU öt legélhetőbb országa közé tartozzon. Megjegyezte, hogy összesen 14 000 forintot várnak a hétéves költségvetésből, ebből 9792 milliárd lehet az operatív programokra, míg 4418 milliárd forint jár vidékfejlesztésre és az agrárium támogatására.

A KOHÉZIÓS FORRÁSOKAT BLOKKOLÓ VITÁT MOST CSÜTÖRTÖKÖN LEZÁRHATJA A KORMÁNY

A Portfolio szerint Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások kapcsán elmondta, hogy tavaly az előzetes tervek szerint fogadták el a partnerségi megállapodást, azonban a horizontális feljogosító feltételek nem teljesítésére hivatkozva Brüsszel leállította a folyósítást. A leginkább az igazságügyi reformok miatt ismert eljárásról azt mondta, hogy „a tárgyalások végső fázisában vagyunk.” Navracsics Tibor a Budapest Economic Forum konferencián ismertette, hogy májusban elfogadta a parlament az igazságügyi reformot, a szeptemberi bizottsági kérdéseket megválaszolták. Azt reméli, a kohéziós forrásokat blokkoló vitát most csütörtökön lezárhatja a kormány.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb