Kikapcs

Csillaghullós éjszakák jönnek Szegeden, közeleg az Orionidák meteorraj csúcspontja

Közeleg az Orionidák meteorraj csúcspontja. Mint minden évben, idén is a Nap körüli pályán keringve kétszer keresztezzük a Halley-üstökös törmelékfelhőjét. A májusi Éta Aquaridák és az októberi Orionidák meteorraj ezen törmelékekből származó csillaghullással ajándékoz meg bennünket.

Idén, ahogy általában minden évben, október 22-ére esik az Orionidák maximuma. Tiszta éjszaka esetén, fényszennyezéstől távol eső területen jó alkalom nyílhat a csillaglesre. A Hold sem fog világítani, ugyanis napnyugta után hamarosan ő is nyugovóra tér. Az éjfél utáni órákban óránként akár 10 hullócsillag is feltűnhet, legtöbbjük az Orion csillagkép környezetében észlelhető – olvasható az Ng.24.hu oldalán. Az Orion az éjszaka második felében magasan a horizont felett látszik majd.

A FELHŐK BEZAVARHATNAK

Az Időkép azt írja, hogy az Orionidák mellett október 24-én éjjel a Leo Minoridák rajainak maximuma várható, így ezeken az éjszakákon is láthatunk pár fényes meteort. Az előrejelzések szerint vasárnap éjjel gyakran takarhatják felhők az eget, így szerencsésnek kell lennünk, hogy megcsodálhassuk ezen az éjjelen az októberi csillaghullást az átmeneti felhőmentesebb időszakokban. Ugyanakkor előtte és utána is több éjszaka láthatunk hullócsillagokat, bár nem nagy számban. Viszont lesz olyan éjjel, amikor felhők kevésbé takarják majd az eget, így kívánhatunk egy párat akár Szegeden is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb