Közélet

Minden olyan önkormányzati fejlesztés, melyhez állami vagy európai uniós forrást vesznek igénybe, állami beruházássá válna: Vitézy Dávid szerint a beruházási törvénnyel Lázár János elviszi az önkormányzatok fejlesztéseit

Ismét Parlament előtt Lázár János beruházási törvénye: az önkormányzati fejlesztések. Ennek értelmében minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást vesznek igénybe, a jogszabálytervezet alapján a továbbiakban állami beruházássá válna. “Hogy értsük: ennek a jogszabálytervezetnek a logikája alapján állami építési beruházások lettek volna például Szeged villamosfejlesztései. Ha ezt a törvényt így elfogadják, akkor a nagyvárosainkat érintő projektek, is állami beruházássá válnak, hisz ezeket mind uniós forrásokból tervezik” – írta Vitézy Dávid közösségi oldalán pénteken.

MINISZTERI HATÁSKÖRBE VONNÁK AZ ÖSSZES EURÓPAI UNIÓS FORRÁSBÓL MEGVALÓSULÓ VÁROSI, TELEPÜLÉSI SZINTŰ BERUHÁZÁST

Mint Vitézy Dávid a Telexen megjelent cikkében írta, csütörtök este újból benyújtották az Országgyűlésnek a Novák Katalin köztársasági elnök által az Alkotmánybíróságra küldött és ott megsemmisített állami beruházásokról szóló törvényjavaslatot, melyet Lázár János építési miniszter jegyez. A javaslat Budapest és más magyar nagyvárosok szempontjából érdemi és indokolatlan centralizációt tartalmaz: miniszteri hatáskörbe vonná gyakorlatilag az összes európai uniós forrásból megvalósuló városi, települési szintű beruházást, legyen az közlekedés-, közmű-, vagy köztérfejlesztés, vagy bármilyen más infrastrukturális beruházás.

A törvényjavaslat úgy fogalmaz: mostantól állami építési beruházásnak minősül minden olyan beruházás, amelynek az előkészítése és/vagy megvalósítása legalább ötven százalékban központi költségvetési (azaz hazai állami költségvetési) vagy európai uniós forrásból történik. Praktikusan tehát minden olyan korábbi önkormányzati fejlesztés, amelyhez jelentős állami vagy európai uniós forrást vesznek igénybe, a jogszabálytervezet alapján a továbbiakban állami beruházássá válna.

EDDIG IS MINDEN JOGA ÉS LEHETŐSÉGE MEGVOLT A KORMÁNYZATNAK AZ ELLENŐRZÉSRE

Nyilván felmerülhet, hogy a kormányzat elsősorban az uniós források szabályos elköltését akarja így kontrollálni. Azonban bármelyik kedvezményezett uniós pénzből eddig is úgy írhatott csak ki közbeszerzést, ha azt előzetesen jogi-közbeszerzési szabályossági szempontból a Miniszterelnökség megfelelő szerve jóváhagyta. Ez már tíz éve is így ment. Az nyilván helyes, hogy az európai uniós források hatékony elköltését a mindenkori államszervezet ellenőrzi, de erre ma is számos intézmény és jogszabály van: az integritás hatóság, az uniós forrásokat felügyelő irányító hatóságok, a közbeszerzéseket ellenőrző különböző szervek. Eddig is megvolt a kormányzatnak minden joga és lehetősége ellenőrizni, hogy az önkormányzatok szabályosan költik-e el az európai uniós forrásokat – írta a Telex.

TÚLZÓ CENTRALIZÁCIÓ

“A mostani törvényjavaslat messze túllép ezen, hisz a törvény elfogadása esetén az európai uniós forrásból a jövőben megvalósuló városi, települési szintű beruházások teljes körű irányítása és végrehajtása is állami monopóliummá válna és csak politikai alkuk révén, a mindenkori miniszter jóindulatából kaphatja vissza egy város megválasztott vezetése a saját fejlesztési feladatainak irányítását, menedzsmentjét – legyen az akár Budapest főpolgármestere vagy Szeged polgármestere. Ez még a minisztérium tökéletes felkészültsége és maximális konstruktivitása mellett is szükségtelenül túlzó centralizáció lenne – anélkül pedig valójában a városaink fejlődésének ellehetetlenítése, hisz Lázár miniszter úrnak már az önkormányzatok beruházásai nélkül is tele van már az asztala feladatokkal”- fogalmazott Vitézy Dávid a Telexen megjelent cikkében.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: telex.hu/Vitézy Dávid FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb