Kikapcs

Pazar versenyprogrammal érkezik idén a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Szegedre: negyven alkotást láthatunk keddtől a Belvárosi Moziban

Nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilm, húsz rövidfilm és négy kísérleti film, azaz összesen negyven alkotás szerepel az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba állító szegedi nemzetközi filmfesztivál október 24-én, kedden kezdődő versenyprogramjában – közölte Szabó Éva, a rendezvény művészeti vezetője pénteken.

Szabó Éva a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón azt mondta, a nézők nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilmet, húsz rövidfilmet és négy kísérleti filmet láthatnak majd Magyarország egyik legszebb, több mint százéves, hagyományos filmszínházában, a szegedi Belvárosi Moziban. Ezeket az előzsűri csaknem négyszáz nevezésből választotta ki.

TÖBB DÍJAT OSZTANAK KI

A filmeket Szabó Gábor elnök irányította szakmai zsűri értékeli, a fődíjas mellett kiválasztják a legjobb dokumentumfilmet, a kis-, illetve nagyjátékfilmet, valamint kísérleti alkotást. Emellett kiosztják a kritikus zsűri díját és egy középiskolások és egyetemisták által odaítélt elismerést is.

Versenyen kívül hét, hazai alkotók által jegyzett – nemzetközi fesztiválokon szereplő – filmet is műsorra tűznek, melyeket a Magyar Operatőrök Hete szekción belül tekinthetnek meg az érdeklődők. E szekció legjobbja számára a Magyar Operatőrök Társasága ajánlott fel díjat.

SZÉLES PROGRAMKÍNÁLAT VÁR AZ ÉRDEKLŐDŐKRE

A közönség emellett válogatást láthat a XI. Friss Hús legjobb filmjeiből, az Aprófeszt szekcióban a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjnyertes alkotásaiból és a FreeSZFE diplomafilmjeiből is. Rendeznek kerekasztal-beszélgetést az operatőri munkáról, a független filmezés lehetőségeiről, bemutatják Bokor Balázs Hollywood híres magyarjai című könyvét, és a ZSIFF Plusz keretében több magyar vagy magyar alkotók közreműködésével készített filmet premier előtt vetítenek a fesztiválon, de szerveznek mesterkurzust is a fiatal operatőrök számára.

A versenyprogramot ITT tekintheted meg, míg a részletes programból ITT tudsz böngészni.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb