KözéletSmart Szeged

Több mint félmilliárd forintból fejlesztette gyártási technológiáját a Szegedi Öntöde Kft.

Több mint félmilliárd forintból fejlesztette gyártási technológiáját a fémöntéssel foglalkozó Szegedi Öntöde Kft – jelentette be a társaság a projekt záróeseményén pénteken Szegeden.

Tájékoztatásuk szerint a fejlesztés teljes költsége 504,2 millió forint volt, ebből 352,97 millió forintot feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás fedezett, amelyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pluszban nyert el a cég.

BŐVÍTETTÉK ESZKÖZEIKET, FELÚJÍTOTTÁK ÉPÜLETÜKET

Új technológiájú, valamint tesztelő és minőségellenőrző gépekkel bővült az eszközállományuk, amivel nagyobb pontosságú öntvények gyártását érheti el a vállalat – hangzott el a projektzárón. A projekt részét képezte az új gépek mellett egy új, a cégre szabott vállalatirányítási rendszer kidolgozása, a szociális helységek felújítása, illetve egy tervezőiroda felújítása is, ahol a fűtést hőszivattyús rendszer biztosítja. Több mint 20 munkavállaló informatikai képzésben is részesült, ami a gépek működtetéséhez, illetve az adatelemzés értelmezéséhez szükséges.

GYÁRTÁSUK FELÉT A JÁRMŰIPAR FEDI LE

Kovács Sándor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a mintegy 160 dolgozóval működő szegedi vállalat elődje 1936-ban alakult, a Szegedi Öntöde Kft.-t 1994-ben az akkor ott dolgozó munkások vásárolták meg. Jelenleg csaknem 800 különböző öntvénytípust állítanak elő, gyártásuk több mint felét a járműipar fedi le. Tavaly mintegy 5300 tonnányi vasöntvényt gyártottak.

TERMÉKEIK TÖBBSÉGE KÜLFÖLDRE MEGY

Az igazgató hozzátette, a cég a termékeinek 60 százalékát közvetlenül exportálja, de a fennmaradó rész többsége is utóbb külföldre megy. Legfőbb európai célpiacai Szlovénia, Olaszország, Németország, Svédország, Horvátország, Románia, Csehország, Franciaország és Szlovákia.

FOLYAMATOS FEJLŐDÉS

A vállalat a piaci igények dinamikus változása miatt 2016 óta folyamatosan fejleszti technológiáját. A hagyományos öntvénykészítési folyamatokat ötvözi a nagy precizitású, különleges összetételű öntvények készítésével. Automatizált folyamatokat és minőségellenőrzési rendszert építenek be a termelési folyamatba – ismertette az igazgató.


    Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb