Kikapcs

A legjobb operatőri munkáért járó fődíjat Hartung Dávid, a Larry operatőre kapta: lezárult a hetedik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Szombaton átadták a 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál díjait a szegedi Belvárosi Moziban. A legjobb operatőri munkáért járó fődíjat ezúttal Hartung Dávid, a Larry operatőre kapta.

Közel 400 nevezésből 20 kisjátékfilm, 8-8 nagyjáték- és dokumentumfilm, illetve 4 kísérleti film szerepelt a hetedik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A négy napos filmmustra zárórendezvényén a hagyományos kategóriák mellett két, ebben az évben bevezetett, új kategóriában is osztottak díjakat.

KIHIRDETTÉK A KRITIKAÍRÓI PÁLYÁZAT GYŐZTESEIT

A több, mint negyven diákot megmozgató Kritikaírói Pályázatot Hollósi Judit nyerte, a második helyen Paták Balázs, míg a harmadikon Siklódi Lehel végzett. A HCA saját körben a Magyar Operatőrök Hete szekcióból nem egy, hanem két filmet részesített elismerésben: a HCA díját idén a Veszélyes lehet a fagyi és a Szelíd kapta, jutalmuk egy különleges, Horus archívum kép, A bomlás virágai.

A ZSIGMOND VILMOS DÍJAT A LARRY OPERATŐRE NYERTE EL

  • Az operatőri seregszemle Zsigmond Vilmos-díját és ezzel a CinProCaS elismerését Hartung Dávid, a Larry operatőre kapta, aki a fődíj mellett a diákzsűri elismerését is hazavihette.
  • Daniil Fomichev az orosz Emperor képeiért nyerte a legjobb nagyjátékfilmért járó díjat,
  • míg a dokumentumfilmek kategóriájában a Will You Look at Me? dicséretet, a Pálos Gergely által fényképezett Saját erdő a szekció legjobbjának járó díjat kapta.
  • A kisjátékfilmek közül az új-zélandi Datsun,
  • míg a kísérleti filmek kategóriáján belül pedig az Elsewhere című mexikói filmet látta legkiemelkedőbbnek a szakmai zsűri.
  • A kritikusok ezúttal is két filmet emeltek ki a mezőnyből: a főzsűrihez hasonlóan dicséretben részesítették a Will You Look At Me? című dokumentumfilmet, ám díjukat a tavalyi győztes Ezequiel Salinas által fotografált Budapest Silonak adták.
  • A VisionTeam és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek Füzesi Tamást választotta, aki a Hajszálrepedés című rövidfilmjéért érdemelte ki a nívós, eszközhasználatot magába foglaló díjat.
  • A Lesen a Szeged Város díját, míg a diákzsűri dicséretét a Tóth Evelin és Bogdán András operatőri munkájával készült Utolsó felvonás nyerte el.

AZ IDEI ÉLETMŰDÍJAT ANDOR TAMÁS NYERTE EL

A fesztivál idei életműdíját Andor Tamás, Balázs Béla-díjas operatőr vehette át, gazdag munkásságából a Te, rongyos életet tekinthették meg az érdeklődők. A többek között Schiffer Pállal, Bacsó Péterrel és Makk Károllyal együtt dolgozó 85 éves művész több, mint 50 filmben dolgozott, képei örökre beírták magukat a magyar filmtörténelembe.

Forrás és fotó: 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb