Szegedi Arcok

Karikó Katalin: Egyre több eredmény mutatja, hogy lehet rákellenes vakcinát fejleszteni – már a klinikai kísérletek is megkezdődtek

Egyre több eredmény mutatja, hogy lehet rákellenes vakcinát fejleszteni – mondta Karikó Katalin, aki arról is beszélt, hogy kifejlesztettek egy rákellenes terápiás anyagot, amelynek már a klinikai kísérletei is megkezdődtek. A Nobel-díjas kutató a berlini magyar nagykövetségen tartott előadást a rákkutatásról.

A Nobel-díjas magyar tudós, Karikó Katalin a berlini magyar nagykövetségre New Yorkból érkezett, ahol beiktatták a Híres Feltalálók Csarnokába, előtte pedig Szegeden járt, a József Attila Tudományegyetemen, ahol az Auditorium Maximumban mondott beszédet, valamint végiglátogatta azokat a laboratóriumokat, ahol annak idején kísérleteket folytatott.

A NOBEL-DÍJHOZ VEZETŐ KUTATÁSAIT SZEGEDEN KEZDTE

Abban az időben, amikor még az egyetemi felvételi előkészületekre járt, a szegedi Dóm tér árkádjai alatt még fényképek is készültek róla. Nem csak a térre emlékezett vissza, de még a Virág Cukrászdára is, ahová fagyizni járt. Karikó Katalin elmondta, hogy a Nobel-díjhoz vezető kutatásait Magyarországon kezdte. Mint fogalmazott: „Kisebb, rövidebb RNS-eket szintetizáltunk enzimetikusan is és kémiailag is. Később, más típusú, duplaszárú RNS-ekkel foglalkoztam, 1989 óta pedig Messenger-RNS-ekkel foglalkozom. Jól ismertem tehát azokat az enzimeket, amelyek azon különböző változtatásokat csinálnak, de hát az ember minél jobban ismer valamit, annál jobban szereti. Így izgalmas és élvezetes a kutatás.” Azok a kutatások, amiket Szegeden folytatott a kisebb RNS-ek terén, antivirális kezelések kifejlesztése érdekében folytak.

Később, már Amerikában, a duplaszálú RNS-ekkel folytatott kutatásaival az AIDS-ben szenvedő betegek gyógymódját kereste. Az immunrendszerüket próbálták erősíteni. Amikor a Pennsylvaniai Egyetemen áttért a Messenger-RNS-ek kutatására, akkor kardiológiai betegségeket próbált gyógyítani, illetve 17 éven keresztül dolgozott az agysebészeti klinikán, ahol a stroke okozta problémákra irányult a figyelme, amit Messenger-RNS-sel próbáltak orvosolni.

INFLUENZA ELLENI OLTÁS LETT VOLNA EREDETILEG A MESSENGER ALAPÚ VAKCINA

„A Pfizerrel közösen messenger alapú vakcinát fejlesztettünk. Erről 2018-ban állapodtunk meg. Először influenzára szerettük volna kifejleszteni. A vakcina humán-tesztelését 2020 elejére terveztük, csakhogy akkor jött a Covid. Rövid idő alatt át tudtunk váltani, és el lehetett készíteni a koronavírus elleni vakcinát” – mondta az M1-nek Karikó Katalin.

A CÉL, HOGY A RÁKBETEGSÉGEK GYÓGYÍTHATÓK LEGYENEK

A technológia rákellenes gyógyszerek kifejlesztésére is használható. E kapcsán elmondta, hogy két ilyen terápiás anyag kifejlesztésén is dolgozott. Az egyik olyan ellenanyag, amely felismeri a tumorsejtek felszínén lévő fehérjét, és direkt lehet adni a betegnek. Ez most már klinikai kipróbálás alatt van. A másik pedig egy olyan vakcina, amely segíti elpusztítani a tumort. Kijelentette: „az a cél, hogy a rákbetegségek gyógyíthatóvá váljanak. Egyre több eredmény mutatja azt, hogy ki lehet fejleszteni a rákellenes vakcinát. Jelenleg a legjobb eredmény az, hogy megakadályoztuk az áttétet. A tumorban felismert újdonsült fehérjékkel vakcinálták meg a beteget, akinek a tumorját már eltávolították, és így annak visszatérését teljesen megakadályozták.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb