Smart Szeged

Szijjártó: híresztelés a kínai autógyár beruházás Szegeden, nemhogy megerősíteni, kommentálni sem tudja

“Olvastam a híresztelést, de nemhogy megerősíteni, kommentálni sem tudom. Mi bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik” –  így reagált Szijjártó Péter az atv.hu-nak arra, hogy tényleg Magyarországra jön-e a kínai gigacég, a BYD elektromos autógyára. 

“Nem is akarom kommentálni. Mi ragaszkodunk ahhoz a gyakorlatunkhoz általánosságban – függetlenül értesülésektől, vagy bármilyen cégnévtől – , hogy bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik” – jelentette ki az ATV kérdésre a külgazdasági és külügyminiszter egy mai bizottsági meghallgatása után. Szijjártó Péter azt is hozzátette: az ügyben, amit a német újság felvetett “semmi olyan információt nem tud mondani, ami konkrét lenne, vagy közérdeklődésre tarthatna számot”. 

SEMMIT SEM ÁRULT EL

A kérdésre, hogy azt sem árulhatja-e el, hogy volt-e olyan tárgyalás a BYD-del, hogy Magyarországra, Szegedre hozzák az elektromos autógyárukat, a miniszter megismételte: “az egészet nem szeretném kommentálni, mert nem szoktunk ilyen híreszteléseket kommentálni. Majd ha lesz bármilyen ügyben bejelentenivalónk újabb beruházásról az ország bármely területén, azt meg fogjuk tenni” – mondta. 

A FAZ SZERINT MÁR MEGSZÜLETETT A DÖNTÉS A SENCSENI KÖZPONTBAN

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) írta meg, hogy a kínai BYD Magyarországon szeretné felépíteni az első európai gyárát, az erről szóló döntést már meg is hozták a cégen belül, és hogy az elektromos autók gyártásának a helyszíne Szeged lehet. A magyar miniszterelnök két hete járt Kínában, és ellátogatott Sencsenbe is a BYD autógyártó céghez. A konzervatív német lap szerint a konszern repülőrajtot vett a nemzetközi autópiacon és a Tesla mögött már a 2. helyet foglalja el, ha azt nézzük, hány elektromos járművet állít elő. A tervezett üzemből évente legalább 100 ezer villanymeghajtású autó gördül majd ki – írta a hvg.hu. 

A BYD-nek ez lenne a második magyarországi létesítménye, hiszen Komáromban már 2017 óta gyártanak elektromos buszokat, Fóton pedig akkumulátor-összeszerelő üzemet is létesítenek egy 10 milliárd forintos beruházás keretében. A projektért Franciaország, Lengyelország, Németország és Spanyolország is versenyben volt. A Reuters érdeklődésére a BYD azt közölte, még mindig folyamatban van a megfelelő európai helyszín keresése, a hivatalos döntésről csak az év végén várható bejelentés.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb