Kikapcs

Szegedre jön a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, november 22-24. között pedig Szegeden ahogy több éve, úgy idén is, a tarjáni Megálló Közösségi Házban láthatóak a fesztivál kiemelt hazai és nemzetközi filmjei.

A Verzió minden évben nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeket. „A dokumentumfilmek nagyon személyes, egyéni történeteken keresztül tudnak rámutatni globális változásokra, érzelmi kapcsolatot teremtenek a főszereplőkkel, és segítenek elgondolkodni a világ sokféleségén” – mondja Oksana Sarkisova fesztiváligazgató.

AZ IDEI PROGRAM A KÉRDÉSEKRŐL SZÓL

A szegedi MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház évek óta a Verzió egyik vidéki partnere, idén is sokszínű válogatást vetítenek a fesztivál filmjeiből. Van-e reménye a társadalom peremén élő transz lánynak és a gyári munkásnak? Mit jelent anyának lenni a nehéz helyzetekben? Hogyan dolgozhatnak nap mint nap a demenciával élőkkel? Hogyan varázstalanodik el a társadalmunk? „A Verzió idei programja a kérdésekről szól, mi is ezek szerint válogattunk a filmek közül” – mondta el Ferencz Hedvig, a Megálló közösségszervezője.

A SZEGEDI VERZIÓ PROGRAMJA:

November 22., szerda – Magyar dokuk

17:00 Fanni kertje
Fanni, a családjából kitaszított transz tinédzser és Laci az egykori gyári munkás egyfajta apa-lánya kapcsolatban próbál családot és otthont létrehozni.

19:00 Mindhalálig
Az embermentő Baranski Tibor katolikus papnövendék és Kun páter nyilas szerzetes párhuzamos története egy animációs dokumentumfilmben az 1944-es budapesti ostrom árnyékában.

20:00 Habiszti – Csak azért is!
A roma holokausztról készülő táncprodukció közben megismerjük a főszereplő roma fiú hétköznapi életét tele tehetséggel, tánccal, rappel.

November 23., csütörtök – Szociális dokuk

16:00 Aki még lehetek
Egy rendkívüli anya története, akit gyerekkorában bántalmaztak, később eladtak, és sok év prostitúció után tudott csak elmenekülni. Új életet kezdett, férjhez ment, négy gyereke lett, de élete igazi nagy küzdelmei csak most kezdődtek.

17:00 Nők a kormány mögött
Két huszonéves brit nő utazásra indul a Közép-Ázsiába, útjuk során legkülönbözőbb háttérből jövő nőkkel találkoznak és felfedeznek egy nőmozgalmat, amely éppoly hullámzó, mint maga a műút.

19:00 Chagrin Valley
A Chagrin Valley idősek otthona egy amerikai kertvárosra emlékeztet. A finom megfigyeléseken alapuló film bemutatja a demens betegek elvesztett emlékeinek tragédiáját, ugyanakkor a mindennapi élet vicces pillanatait is.

20:15 Beszélgetés a város és a városrész szociális ellátórendszeréről
Dr. Irinyi Tamást, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnökét Veszprémi Szilveszter közösségszervező kérdezi.

November 24. péntek – Ökológiai dokuk

16:00 Flotacija
A kelet-szerbiai város életét egyszerre határoz meg a bányászat és a mágia, a dokumentumfilmben bemutatott család élete mindkettőhöz szorosan kapcsolódik.

17:30 A hegyek embere
A 11 éves bhutáni Yangchen apja az ország gleccserszakértője, ezért ő az egyetlen, akinek meg szabad másznia a szentnek tekintett hegyeket. A bhutáni Himalája legtávolibb vidékein telefonján videókat készít a lánya számára.

18:00 Árral szemben
Két Mumbaiban élő halász jól tudja, hogyan dolgozzanak a holdhoz és az árapályhoz igazodva. Egyikük továbbra is hisz a hagyományos halászati módszerekben, másikuk azonban eltávolodott tőlük és modernebb technológiát alkalmaz.

20:00 A mitikus természet és a rideg technika – Miért így mesélnek a filmek a globális valóságunkról?
Borbíró Aletta, az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék PhD hallgatójának előadása

A programokról bővebb ismertető a Megálló Közösségi Ház Facebook-oldalán található a fesztivál eseményében, ITT.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb