Közélet

Kiderült, mely iskolákban tanítják szeptember óta honvédelemre a diákokat – az egyik szegedi suli is köztük van

Szeptembertől hat középiskolában, heti egyszer tanítanak honvédelmet – jelentette be a honvédelmi miniszter még szeptemberben. Akkor még nem hozták nyilvánosságra, hogy mely iskolában kezdték meg a képzést, ám ma kiderült: Szegeden az Eötvös József Gimnáziumban is tanítják a honvédelmet a diákoknak.

A Honvédelmi Minisztérium a HVG közérdekű adatigénylésére küldte el annak a hat intézménynek a nevét, ahol a tanév kezdete óta kilenc egyenruhás oktatótól tanulják a diákok heti egy órában a honvédelmet. Elméletben és gyakorlatban is.

SZEGEDEN ÉS KECSKEMÉTEN IS OKTATJÁK A HONVÉDELMET

“824 diák tanul Magyarországon honvédelmet a középiskolákban szeptember eleje óta” – közölte a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a Honvédelmi Minisztérium. Kérésükre a minisztérium fel is sorolta az intézményeket:

  • Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium,
  • Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola,
  • Diósgyőri Gimnázium,
  • Váci SZC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola,
  • Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum,
  • Zalaegerszegi SZC Báthory István Technikum.

Mivel nem csupán a Honvédelmi Minisztériumhoz, hanem az oktatásért felelős Belügyminisztériumhoz is közérdekű adatigényléssel fordultak, utóbbi válaszából kiderült, hogy a Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban, a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolában, valamint a Diósgyőri Gimnáziumban is 11. évfolyamon vezették be a képzést. A Honvédelmi Minisztérium azt írta, hogy a felsorolt hat intézményben összesen kilenc oktató tanítja a tárgyat.

KOMPLEX ISMERETEKET ADNAK ÁT A GYEREKEKNEK

A tárgyat tanítók közül néhányan már korábban kiálltak a nyilvánosság elé: többeket konkrétan a honvédséghez tartozó honvedelem.hu-n szólaltattak meg. A pomázi Sashegyi Sándor iskolában tanító Vartmann György önkéntes műveleti tartalékos alezredes arról beszélt, hogy maga a tárgy „meglehetősen komplex ismereteket ad át a gyerekeknek a Magyar Honvédségről és a honvédelemről. A diákok a korábban megszerzett történelem, fizika, földrajz és biológiai ismereteikre építve új tudást szerezhetnek a lőelmélet, a haditechnikai ismeretek, az egészségügyi-, túlélési-, valamint a térkép és tereptani alapismeretek terén”.

Ugyancsak Vartmann szavaiból derült ki, hogy pontosan mit is tanítanak a diákoknak: „a honvédelem tantárgy oktatását az első félévben heti egyórás elméleti oktatás eredményeként 16 órában, míg a második félévben 20 órában, zömmel gyakorlati foglalkozások keretében tartják meg, így összesen a tanév folyamán 36 órában találkozhatnak a tanulók a Magyar Honvédség tevékenységét és munkáját érintő ismeretekkel”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb