Kikapcs

Szívünket és lelkünket is ünnepi köntösbe öltözteti Szegeden az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb gospel kórusa – exkluzív interjú a show szervezőjével, Vezér Dáviddal

Közeleg a karácsony, az évnek a legvarázslatosabb időszaka, amikor a mindennapi gondokat hátrahagyva egy kicsit kilépünk a hétköznapokból és lelkünket és szívünket is ünneplőbe öltöztetjük. Ilyenkor valahogy jobban vágyik az ember a szépre, s talán jobban hisz a csodákban is. A Virginia State University Gospel Chorale Amerika egyik legnépszerűbb gospelkórusa, ezt a varázslatos karácsonyi hangulatot hozza el számunkra december 8-án Szegedre, az Újszegedi Sportcsarnokba, ahol a Grammy díjra jelölt, Dove díjas szólista, David Bratton kíséretében csodálatos hangjukkal ölelik át szívünket, s nyújtanak nekünk igazi feltöltődést az ünnepek előtt. A világhírű kórus, – akik koncertjükkel már II. János Pál pápát is elkápráztatták -, szegedi produkciójáról Vezér Dáviddal, a különleges showműsor szervezőjével beszélgettünk.

Ha hazánkban meghalljuk azt, hogy gospel zene, azt gondolhatnánk, hogy egy olyan zenei műfajról van szó, ami meglehetősen távol áll tőlünk. Aztán valahogy mindenkiben felrémlik az Apácashow, vagy a közismert Oh Happy Day dallama, és mindjárt kiderül, mégsem olyan távoli tőlünk a gospel stílus, sőt, egy nagyon is szerethető zenei műfajról van szó.   

ÜNNEPRE HANGOLÓDVA A GOSPEL KARÁCSONY VARÁZSÁN KERESZTÜL

Mint megtudtuk, immár hagyomány, hogy minden évben európai turnéra indul egy gospel kórus az Egyesült Államokból. Jellemzően a legtöbb fellépésük Olaszországban szokott lenni, beleértve a vatikáni fellépést is a Szent Atya előtt. Mint Vezér Dávidtól megtudtuk, lehetőség nyílt arra, hogy Magyarországra is behozzák ezt a turnét. „Ez elsőre egy nagyon félelmetes és kockázatos vállalkozásnak tűnt, de végülis belevágtunk” – mesélt a kezdetekről a program szervezője. És milyen jól tették! A Gospel Karácsony először tavaly Veszprémben mutatkozott be, ahol elképesztő nagy sikert aratott, s ezen felbuzdulva idén több magyarországi városba is elhozzák a varázst, köztük Szegedre is, idén a világhírű Virginia State University Gospel Chorale segítségével.

ÚJ HAGYOMÁNY SZÜLETIK – A JÓ ISTEN A SZÍVEMBE HELYEZTE SZEGED VÁROSÁT

Vezér Dávid abba is beavatott bennünket, hogy a koncertsorozattal új hagyományt szeretnének teremteni, azokban a városokban, ahol most elindulnak, ha minden működik és alkalmas a helyszín, szeretnének majd évről-évre visszatérni a Gospel Karácsonnyal. „Így tekintünk Szegedre is, hogy hosszútávon gondolkodunk a városban” – árulta el a szervező. Elmondta, az, hogy városunkra esett a választás a koncert helyszíneket felkutatva, tulajdonképpen a véletlen műve csupán. „Ezt nem tudom máshogy megfogalmazni, a Jó Isten a szívembe helyezte Szeged városát” – Vezér Dávid először azt gondolta, veszprémiként Szeged túlságosan messze van tőle, így el is akarta vetni az ötletet, ám az nem hagyta nyugodni. Így a nyáron ellátogatott Szegedre, hogy felmérje a várost. „Odaérve azt tapasztaltam, hogy nyíltak az ajtók, mindenkivel nagyon jó volt beszélgetni. Nagyon jó hangulata volt a városnak, nagyon szerettem a belvárosban, a Tisza parton sétálni. Tulajdonképpen az első látogatásomkor már eldőlt, hogy ez egy jó döntés, ide kell hoznunk a koncertet Szegedre” – emlékezett vissza a szervező.

A KÓRUS SZÁMÁRA IS HATALMAS ÉLMÉNY LESZ A SZEGEDI FELLÉPÉS

A varázslattal teli este december 8-án, pénteken pedig egy szegedi gospel kórus fellépésével indul, mert bizony nekünk is van a műfajt képviselő kórusunk a Szegedi Ökumenikus Gospel (SZÖG) kórus személyében, mely tagjait  zömében egyetemisták, katolikus és különféle protestáns egyházak fiataljai alkotják. Őket követi a világhírű Virginia State University Gospel Chorale a színpadon. A kórust 1971-ben alapították, így hatalmas múltra tekinthetnek vissza: koncerteztek már Whoopi Goldberggel, Diana Ross-szal, Cindy Lauperrel, és II. János Pál pápa tiszteletére is adtak koncertet karrierjük során, melyre méltán nagyon büszkék a kórus tagjai. Általában hangversenytermekben és templomokban lépnek fel, így számukra is hatalmas élmény egy óriási csarnokban, több ezer fő előtt énekelni, úgy, mint ahogy Szegeden is lesz.

30 FŐS KÓRUS, NÉGYFŐS ÉLŐ ZENEKARRAL ÉS VILÁGHÍRŰ SZÓLISTÁVAL KÁPRÁZTAT EL BENNÜNKET SZEGEDEN

Eredetileg úgy volt, 25 fővel érkezik Szegedre a kórus, de látva a nagy érdeklődést, 30 főre duzzadt az énekesek száma, akik négytagú élő zenei kísérettel fogják elbűvölni közönségüket. Az élő zenekarban köszönthetjük a szaxofonos James Holdent is, aki megalapította a kórust 1971-ben. A koncert fényét még jobban emeli, hogy a kórussal Szegedre érkezik David Bratton, Grammy díjra jelölt, Dove díjas szólista is, aki 10 héten át vezette a Billboard Gospel listáját. Sőt, a kórus különlegessége, hogy karmesterük, Sir Perry Evans, koreográfus is, így igazi showműsort láthatnak a koncertre érkezők az újszegedi Városi Sportcsarnokban.

A KÖZÖNSÉG IS AKTÍV RÉSZESE LEHET A KONCERTÉLMÉNYNEK

Vezér Dávid azt is elárulta, a varázslatos hangulathoz az is hozzájárul, hogy a koncertnek általában nem csupán passzív hallgatója szokott lenni a közönség. „Maga a kórus nagyon közvetlen, mindenkivel, így a közönségével is. Sokat improvizálnak a show alatt, ami rendezvényszervezői szemmel egy rémálom, viszont ezeknek az improvizációknak tényleg akkor ott helye van és nagyon emelkedett hangulatot teremtenek. A fellépések során többször előfordul, hogy lejönnek a színpadról, vagy éppen felhívnak magukhoz a közönség soraiból valakit egy közös éneklésre. Ezek mind spontán módon zajlanak, nagyon közvetlenek és kreatívak ebben” – mesélte el Vezér Dávid. Hozzátette, szervezőként számára ezek a legcsodálatosabb pillanatok, és az, amikor a koncert után hömpölyög ki a tömeg mosolygó arccal és csillogó szemekkel. „Nagyon jó ezt megtapasztalni és megélni” – mondta el.   

Ha szeretnéd Te is átélni ezt a varázslatos élményt, ünnepi köntösbe öltöztetni szívedet-lelkedet a gospel zene fantasztikus erejével a szeretet ünnepéhez közeledve, mutatjuk az est legfontosabb paramétereit:

Gospel karácsony 2023 – Virginia State Gospel Chorale

Szeged – Újszegedi Sportcsarnok

6726 Szeged, Temesvári krt. 33.

2023 december 8., péntek 19:00

A jegyek, korlátozott számban ITT várnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb