Szegedi Arcok

Olvasói beszámoló: otthagyta az egyik troli a szegedi édesanyát kerekesszékes lányával a zuhogó esőben – „szétázva, a hidegben, a sötétben gyalogoltunk”

Szomorú történettel kereste meg szerkesztőségünket egy szegedi édesanya. Molnár Zsuzsanna és kerekesszékes lánya, Patrícia november 28-án, azaz kedden szeretett volna felszállni a 19-es trolira, ám a sofőr nem engedte fel őket, majd továbbhajtott, otthagyva anyát és lányát a zuhogó esőben, mondván, a jármű tele van, nem férnek fel. Zsuzsanna, akit mélyen bántott az eset, hiszen mindketten teljesen elázva, szétfagyva, vacogva érkeztek meg úti céljukhoz, most részletesen elmesélte nekünk a történteket.  

VÉGIG SZAKADT AZ ESŐ

Mint az édesanya elmondta, kedd délután kerekesszékes lányával, Patríciával indult el Árbóc utcai munkahelyére. „Mi a Múzeumnál lévő buszmegállóban szerettünk volna felszállni a 19- es trolira, ami 16:33 perckor volt a megállóban. A sofőr nem nyitotta ki az első ajtót, ezért odamentem és az ernyőmmel megkocogtattam az ajtót jó párszor, mert nem vette észre, hogy ott állok. Megjegyzem, hogy végig szakadt az eső” – kezdte történetüket Zsuzsanna.

„NEM LÁTOD, HOGY TELE VAN?”

Ami ezután következett, arra sem Zsuzsanna, sem Patrícia nem számított. A sofőr először gorombán a kopogtatásra tett megjegyzést. „Te meg verd be az üveget” – szólt az édesanyához, aki elnézést kérve annyit kért a vezetőtől, engedje le a rámpát, mert szeretnének felszállni a járműre. „Hát hova akartok felszállni, nem látod, hogy tele van?!” – hangzott a sofőr válasza, majd még hozzátette, „várd meg a következőt”, s ezzel elhajtott, otthagyva Zsuzsannát és a kerekesszékes Patríciát a zuhogó esőben.

„FELHÁBORÍTÓ, MEGALÁZÓ, HOGY A MAI VILÁGBAN ILYEN ELŐFORDUL”

„Ezután hallottam, hogy több utas felháborodva szól a sofőrnek, hogy, hogyan képzeli ezt, itt hagy minket, de mi akkorra már elindultunk gyalog” – folytatta a történetet Zsuzsanna. Elmondta, miközben gyalogoltak folyamatosan szakadt az eső. Patrícia teljesen átázott, s olyannyira lefagytak a kezei, hogy már nem tudta elektromos kerekesszékét irányítani sem. „Én toltam a kocsit  az úton, ráadásul majdnem elütöttek. Szétázva a hidegben, a sötétben gyalogoltunk, és elkéstem a munkahelyemről is, ahol szintén egy másik ember várt rám aggódva, hogy hol vagyok már. Felháborító, megalázó hogy a mai világban ilyen előfordul. Úgy érzem, megkülönböztette a sofőr a mozgáskorlátozott és az ép utasokat egymástól. Bátran merem kijelenteni, hogy diszkriminálta a lányomat. Tudtommal a kerekesszékes hely babakocsik és kerekesszékeknek van kijelölve. Egyik sem volt a járművön. Arról nem is beszélve, hogy mennyi problémát okozott azzal, hogy nem vett fel minket” – mondta el Zsuzsanna.

AZ ANYUKA ANNYIT SZERETNE, HOGY A SOFŐR KÉRJEN BOCSÁNATOT A LÁNYÁTÓL

„Az eset után megkérdezte a kolleganőm, hogy mi nyugtatna meg. Egy kis gondolkodás után arra jutottam, hogyha elnézést kérne a lányomtól” – mondta el az édesanya. A történetnek azonban még nincs vége. Munkája végeztével Zsuzsanna és lánya hazafelé indultak, a játékbolt megállójában, 19:00 óra magasságában várták a trolit. „ Ekkor ismét sikerült összefutnunk az úriemberrel. A szituáció ugyanaz volt, nem nyitotta ki az első ajtót, majd ismét odamentem hosszasan kopogtatni, mire nagykegyesen észrevett” – folytatta Zsuzsanna a történetet, hozzátette, a sofőr is felismerte őket és annyit mondott, „na látja, most már felférnek. Miért nem jöttek a korábbi alkalommal a következővel, 3 perc múlva jött”. Zsuzsanna szóvá tette, hogy sokat jelentene számukra, ha bocsánatot kérne a lányától, de erre már nem válaszolt a trolivezető.

Zsuzsanna beszélgetésünk végén kihangsúlyozta, ez idáig semmilyen negatív tapasztalata nem volt a szegedi közösségi közlekedésben, mindenki barátságosan és segítőkészen viszonyult hozzá és kerekesszékes lányához, most először kerültek ilyen helyzetbe, azonban a történteket elfogadhatatlannak tartja, ezért emelt szót.

Az édesanya azóta panaszlevelet írt az ügyben a Szegedi Közlekedési Társaságnak, ahogy szerkesztőségünk is felvette a kapcsolatot a történtek kapcsán az SZKT-val, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb