Közélet

Gulyás Gergely: döntött a kormány, meghosszabbítják a kamatstopokat – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

A szerdai kormányülést követően Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart ma 12.30-kor, „Mit, miért tesz a kormány” címmel.

Mint tegnap megírtuk, a tájékoztató témáját nem részletezi a meghívó, de szóba kerülhet:

  • hogy egymilliárd euró előleget várunk a RePowerEU-program végrehajtására,
  • és hogy a rezsicsökkentés átalakítására vállalást tett az Európai Bizottság felé a kormány.
  • Érintheti a tájékoztató a Parlament elé került vendégmunkás törvényt,
  • valamint a reptér közelgő megvásárlása is egyre forróbb téma.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (13:00): KEZDÜNK

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a beígért időpont helyett fél órás késéssel, de elkezdte a Kormányinfót.

FRISSÍTVE (13:05): BRÜSSZELRŐL TÁRGYALTAK

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány több mint 12 órás ülést tartott, hosszan tárgyaltak a jelenlegi brüsszeli helyzetről, decemberben lesz uniós csúcstalálkozó. A legfőbb két kérdés:

  • az uniós költségvetés módosítása,
  • valamint Ukrajna uniós csatlakozása.

A miniszter szerint mindkét ügy kifejezetten előkészítetlen, nincs világos indoklása annak, hogy miért szükséges az EU költségvetésének módosítása, milyen hatásokkal jár ez, mi történik, ha nem módosítják. Azt még súlyosabb mulasztásnak nevezte, hogy úgy akarják módosítani a hatályos költségvetést, hogy azt nem hajtják végre, a kifizetések hiányára Magyarország és Lengyelország mellett más tagállamok is panaszkodhatnak. Gulyás Gergely leszögezte, nem hisznek az ígéretekben, a folyósítást várják. A miniszter Ukrajna csatlakozásáról elmondta, van egy előkészítő anyag, de azt még a Bizottság sem állítja, hogy Ukrajna megfelel a kritériumoknak – írja az Index.

A miniszter világossá tette, semmilyen hatástanulmány nem áll rendelkezésre, sem szakértői vélemény, ami kiszámolna, hogy mit jelentene az EU-nak, a költségvetésnek, a mezőgazdasági pénzeknél, a kohéziós alapoknál Ukrajna csatlakozása. Gulyás Gergely hangsúlyozta, ezek tükrében a magyar kormány egyik kérdésben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez.

FRISSÍTVE (13:07): MEGHOSSZABBÍTJÁK A KAMATSTOPOT

Gulyás Gergely arról beszélt: a kamatstoppokról döntést hoztak, kiemelt fontosságú, nehéz gazdasági helyzet alakult ki az uniós szankciók miatt, tehát továbbra is indokolt megvédeni a családokat és a kisvállalalkozásokat (április 1-ig meghosszabbítják nekik), 80-85 milliárd forint segítséget jelentettet eddig, vállalkozásonként 2,7 millió forintot.

Július 1-ig is meghosszabbítják a lakossági kamatstopot, egy családra vetítve 420 ezer forintot jelent. A diákhitel kamattámogatását július 1-ig szintén meghosszabbítják. A miniszter szerint támadás alatt áll a kamatstop Brüsszel részéről.

FRISSÍTVE (13:10): TÁMOGATJÁK A ZÖLDENERGIA TERMELÉST ÉS TÁROLÁST

A kormány elkötelezett a zöld energia mellett: a tárolásra is lehetőséget kell adni, pályázatot írtak ki napelemre ás tárolásra, 70 milliárd forint értékben, a vállalkozásokra is kiterjesztik, hogy tárolókapacitást alakítsanak ki. Február 5-i határidővel jelentkezhetnek a vállalkozások. 2026. április 30-ig kell befejezni a tárolás kialakítását, rendszerhasználati díj is társul hozzá.

FRISSÍTVE (14:02): SZÓBA KERÜLT A MAKÓI CONTINENTAL

A makói Continental gumigyár ügyében Gulyás Gergely azt mondta: hogy ha az ilyen esetek tömeges jelenséggé válnak, akkor azt a munkafelügyeletnek meg kell vizsgálnia, akár állami fellépés is lehet a végek, felügyeleti bírás kiszabásáról, más szankciókról, illetve jogszabály-módosításról is szó lehet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb