Közélet

Orbán Viktor: „vagonokban küldik” a fegyvert és a pénzt Ukrajnába, az ország EU-s csatlakozásának tárgyalása ne is kezdődjön meg

Ukrajna EU-s csatlakozásának lehetőségével kapcsolatban arról beszélt Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában, hogy a magyar kormány nem vétózni készül, ez filozófiai kérdés a kormányfő szerint. Nincs egyetértés a tagállamok között – mert a magyar kormány nem járul hozzá az egyezséghez–, ezért nem jön létre olyan megállapodás, amit vétózni lehetne.

„Nem szabad engedni, hogy beleszorítsanak minket egy olyan helyzetbe, amiben lelkiismeretfurdalásunk legyen” azért, mert megakadályozunk valamit – vezette le Orbán, aki szerint az európai egységet úgy lehet megvédeni, ha azokat a témákat, amiben nincs egyetértés, napirendre se tűzzük.

UKRAJNA CSATLAKOZÁSA NE IS KEZDŐDJÖN MEG

„Ukrajna csatlakozásának EU-s tárgyalása ne is kezdődjön meg” – tette hozzá. A kormányfő szerint több oka van annak, amiért a magyar kormány így gondolja. Először is Ukrajna jelenleg háborúban áll, ezenkívül nem tudjuk, pontosan mennyi emberről van szó, hiszen a háború miatt nem tudni, mennyi ember él abban az országban. Másrészt, nem tudjuk, mekkora Ukrajna, hiszen a területének egy részét jelenleg Oroszország foglalja el. És az sem utolsó szempont, hogy a magyar agrárium szereplőinek nagy részét teljesen tönkretennék az ukrán mezőgazdasági szereplők.

„Ha nem tudjuk milyen következményekkel járna Ukrajna felvétele, akkor ne is kezdjünk el tárgyalni róla” – mondta Orbán. Úgy véli, először stratégiai partnerségi megállapodásra lenne szükség, amely állapot 5-10 évig is tarthat, aztán majd utána lehetne gondolkodni arról, hogyan tovább. „De a mi véleményünket soha senki nem kérdezte meg” – tette hozzá.

VAGONOKBAN KÜLDIK A PÉNZT ÉS A FEGYVERT UKRAJNÁBA

Az EU „vagonokban küldi” a fegyvert és a pénzt Ukrajnába, és ez a pénz hiányzik az európai gazdaságból, jobb lenne itt a helyzet, ha ezt a pénzt nem küldenénk oda – vezette le a miniszterelnök. Ha pénzre van szüksége Ukrajnának, akkor hozzunk létre egy államközi pénzalapot, ahova minden ország rakhat be pénzt, aki akar – Orbán ezt javasolja, ne közös EU-s pénzből fordítsunk erre. Most elfogyott az Ukrajnának szánt uniós pénz, ezért szeretné most az EU vezetése módosítani a költségvetést, hogy még több pénzt küldhessenek Ukrajnának.

NEMZETI KONZULTÁCIÓ

Azért van szükség a nemzeti konzultációra Orbán szerint, hogy a magyar kormány nagyobb támogatást kapjon ebben a kérdésben. Mindenki támogatására szükség van, „mert ez erőt ad”, Orbán mindenkit arra bíztat, hogy „szánjon pár percet a hazájára”.

A miniszterelnök azt is levezette, hogy szerinte a történelemben mindig nálunk nagyobb birodalmak voltak körülöttünk, és „mi sohasem akartunk beléjük harapni, mindig ők akartak belénk harapni”. „De nekünk nincs szükségünk arra, hogy más megmondja, hogyan éljünk” – mondta. Ha szárnyaszegettek lennénk, ha nem lenne ezer éves kultúránk, akkor lehet, hogy szükségünk lenne rá, hogy beleszóljanak az életünkbe, de erre nekünk nincs szükségünk.

BETAGOZÓDNI A NAGYOBB BIRODALMAKBA

De Orbán szerint mindig van az országon belül is egy kör, akik arra törekszik, hogy inkább tagozódjunk be a nagyobb birodalmakba, mert akkor ezeknek az embereknek a zsebébe is megy pénz. Most itt van például az amerikaiak törekvése, hogy „belepréseljenek minket a háborúba”. A másik, hogy „amikor választások lesznek, akkor az embereket arra próbálják rávenni, hogy ne nemzeti kormány legyen Magyarországon”. Ez a dollárbaloldal, akik amerikai meg brüsszeli pénzekből próbálnak beavatkozni a belügyeinkbe – mondta. Ezt a törvény tiltja Magyarországon, de a magyar egy tehetséges nép, ezért megtalálja a kiskapukat, ezt tette a dollárbaloldal is, ezért van szükség a szuverenitásvédelmi intézkedésekre.

HÍD KELET ÉS NYUGAT KÖZÖTT

Orbán szerint az elmúlt harminc évben kivívtuk a helyünket a nyugati világban, ez már biztosított. De most már másra van szükség, már a gazdasági szempontok a döntőek, nekünk a bezárkózás nem megfelelő, nekünk jó gazdasági kapcsolatokra van szükség a keletiekkel is. Ezért Orbán mint egy „mérgezett egér” egyik nap Svájcban, másik nap Argentínában, harmadik nap Kínában tárgyal – írja a Telex.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb