Közélet

Nyolc évig tartó projekt eredményeit mutatták be: lezárult a hódmezővásárhelyi kórház korszerűsítése

Uniós támogatással korszerűsítették a hódmezővásárhelyi kórházat, a román-magyar Interreg programnak köszönhetően bővítették a páciensek széles körét érintő betegségek szűrési programját is – közölte a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója csütörtökön.

Kallai Árpád, az előkészítéssel együtt nyolc évig tartó projekt eredményeit bemutató csütörtöki konferencián elmondta, a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesület a Hódmezővásárhelyen 2008-ban elindított népegészségügyi kezdeményezés, az Egészséges Vásárhelyért Program ismeretében kereste meg az intézményt.

SZÍNVONALASABB ELLÁTÁS ÉS SZŰRÉSI PROGRAMOK INDÍTÁSA

A tavaly elnyert kiegészítő támogatással együtt 13 millió eurós (4,94 milliárd forintos) költségvetésű projekt eredményei segítik a páciensek kiszámítható, színvonalas ellátását, és ami legalább ennyire fontos, hogy Hódmezővásárhelyen bővülhetett, Szatmárnémetiben pedig elindulhatott az egészségmegőrzést segítő szűrési program.

BŐVÍTETTÉK AZ ÉPÜLETET

A fejlesztés legjelentősebb eleme a hódmezővásárhelyi kórház 2016-ban elkészült szakrendelő épületének bővítése volt. Az újonnan kialakított kettő, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinten új 34, illetve 35 ágyas gyermek- és belgyógyászati osztály fogadja a betegeket. Az építési beruházáshoz 600 millió forint többlettámogatást nyújtott a magyar kormány.

KORSZERŰ ESZKÖZÖKET IS VÁSÁROLTAK

A hódmezővásárhelyi kórház korszerű diagnosztikai eszközöket is vásárolt. A népegészségügyi szűréseket teszi hatékonyabbá egy 3D-s emlődiagnosztikai készülék, egy a bőr daganatos elváltozásainak korai felismerésére szolgáló gép, valamint egy szív-, érrendszeri betegségek diagnosztikájára alkalmas ultrahang- és EKG-berendezés, valamint egy tüdőszűrésre szolgáló komputertomográf. A kiegészítő támogatásból pedig egy korszerű MR-készüléket állítottak üzembe, a berendezés alkalmas fej, nyak, gerinc, emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, has-kismedence és izom-vázrendszer és teljes test vizsgálatára. Hamarosan megérkeznek az intézménybe a gasztroenterológiai szűrésekhez endoszkópos berendezések is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!


    

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb