Közélet

Varga Mihály: pénteken döntés születhet a hazánknak járó uniós forrásokról

Pénteken döntés születhet a hazánknak járó uniós forrásokról – írta legfrissebb Facebook-posztjában Varga Mihály, pénzügyminiszter. Az Index információi szerint még idén, a legkedvezőbb forgatókönyv szerint már a jövő héten létrejöhet az egyezség.

„Indulás Brüsszelbe, holnap döntés születhet a hazánknak járó forrásokról” – írja legfrissebb, szűkszavú posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter. A legkedvezőbb forgatókönyv szerint már a jövő héten létrejöhet az egyezség az igazságügyi reformcsomagról, ami a Magyarországnak járó 2021–2027-es uniós forrásokhoz való hozzáférés legfőbb záloga.

HAPPY END VÁRHATÓ?

Még az idén happy enddel zárulhatnak az uniós intézményrendszerben zajló, Magyarországot érintő zajos viták, amelyek tétje a hazánknak járó fejlesztési források folyósítása. Mint a lap írta:

  • Az utolsó részkérdésekben is közel a megegyezés az igazságügyi reformcsomag körül, ami a 2021–2027-es pénzek tekintetében a hozzáférés horizontális feljogosító feltétele.
  • Sőt, még az év vége előtt egymás kezébe csaphatnak a felek, jó esetben ez már a jövő héten megtörténhet.
  • Ami a legfontosabb, ezáltal a 2021–2027-es kohéziós források egy jelentős részéhez hozzáférhet Magyarország.

10 MILLIÁRD EURÓ FELHASZNÁLÁSÁRA NYÍLIK LEHETŐSÉG

HVG információi szerint az Európai Bizottság csütörtökön azt közölte, a magyar kormány elküldte arra a két kérdésre a választ, amelyeket még november 1-jén tett fel a brüsszeli testület az igazságügyi reformmal kapcsolatban. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben nincs több kérdése a bizottságnak, úgy kilenc napon belül kell véglegesíteniük a csomag értékelését. Ha ez pozitív lesz, akkor 10 milliárd euró felhasználására nyílik lehetősége a hétéves költségvetésnek a közel 22 milliárdos keretéből – összesen ennyi járna Magyarországnak.

A biztosi kollégium feltehetően jövő hét keddi ülésén fogadja el ezt az értékelést, ám kilenc napon belül ezt bármikor megtehetik, akár írásos eljárás formájában is.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb