Közélet

Lázár János is megszólalt a Volánbusz-sztrájk kapcsán: a béremelés igénye jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális

2023. december 10-re (vasárnap) és 11-re (hétfő) hirdetett munkabeszüntetést a Volánbusz, azaz sztrájk lesz, ami érinti a szegedi helyi közösségi közlekedés buszjáratait is – számoltunk be róla még péntek reggel. Az ügy kapcsán most Lázár János építési és közlekedési miniszter is megszólalt.

A béremelés igénye jogos, a 25 százalékos mértéke viszont teljesen irreális, eltúlzott. Senki, sehol nem tud ekkora bérfejlesztést végrehajtani nemhogy az állami, de még a magánszektorban sem – reagált a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet vasárnapra és hétfőre meghirdetett munkabeszüntetésére Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebook-oldalán. Azt írta, a Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amelyik ennyire túlzó mértékű béremelést követel. Lázár szerint ráadásul a sztrájk jogszerűsége erősen vitatható, miután 2023-ra már megszületett a bérmegállapodás, és azt a munkáltató fillérre be is tartja.

A POLITIKUS SZERINT FELELŐTLENSÉG ADVENT MÁSODIK VASÁRNAPJÁRA ÉS AZ AZT KÖVETŐ HÉTFŐRE

,,Az említett szakszervezet mégis ennyit követel és sztrájkot szervez advent 2. vasárnapjára, valamint az azt követő hétfőre. Ez felelőtlenség. A Volánbusz azonban felelős közlekedési vállalat, amely jogilag vitatható munkabeszüntetés ellenére is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, igyekszik mindenkit eljuttatni úticéljába a sztrájk ideje alatt is. A felelőtlenül viselkedő szakszervezettel a bíróságon folytatjuk, a felelős, többi két tucat szakszervezettel pedig a tárgyalóasztalnál. Ott állapodtunk meg 2023-ra vonatkozóan és ott fogunk megállapodásra jutni a 2024-es bérfejlesztést illetően is.” – zárta gondolatait közösségi oldalán Lázár János az üggyel kapcsolatban. Arról, hogy pontosan melyik szegedi járatok maradhatnak ki a vasárnapi és hétfői sztrájk miatt, az alábbi cikkben írtunk:


Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb