Közélet

Rengett a föld Romániában

Enyhe, 3,4-es magnitúdójú földrengés volt péntek kora délután a romániai Arad megyében – közölte az országos földtani intézet.

Mint a Maszol.ro írta, a szeizmikus mozgás 15:23 órakor, 15 kilométeres mélységben következett be. Epicentruma 20 kilométerre volt Aradtól, 44 kilométerre Temesvártól, 74 kilométerre Békéscsabától – írta az Agerpres.

Hozzátették, ebben a hónapban már tíz földrengés volt Románia területén, a legerősebb 4,8-as magnitúdójú volt. Az egyik e havi rengés épp pénteken hajnalban történt. Az idei év legerősebb szeizmikus mozgása február 14-én következett be Gorj megyében, 6,3 kilométeres mélységben; ez 5,7-es erősségű volt a Richter-skálán, és Erdély több településén is érződött.

A MÚLT HÉTEN SZERBIÁBAN VOLT FÖLDRENGÉS

Rövid idő alatt ez már a negyedik volt: ismét földrengés rázta meg Szerbiát, sőt, egymás után kettő is. Szerbia egy részét múlt héten, csütörtök hajnalban egy erősebb, majd egy gyengébb földrengés rázta meg. A Richter-skála szerinti 4-es erősségű első földrengést reggel 4:45 körül érzékelték, Petrovac na Mlavi közelében.

SZEPTEMBERBEN MAGYARORSZÁGON IS MEGMOZDULT A FÖLD

2023. szeptember 8-án (magyarországi) helyi idő szerint 07:09 perckor 3,1 magnitúdójú földrengés keletkezett Magyarországon, Szarvastól 10 km-re. Az intézethez Szarvas, Csabacsűd, Őrménykút településről érkezett észlelés, de a földrengést több településen érezhették.

AUGUSZTUSBAN VÁRMEGYÉNKBEN, KISTELEK MELLETT TÖRTÉNT FÖLDRENGÉS

A Richter-skála szerinti 2,0-es magnitúdójú földrengés volt augusztus 14-én kora délután a Csongrád-Csanád vármegyei Kistelek közelében.

JÚNIUSBAN SZEGEDEN IS ÉREZHETŐ FÖLDRENGÉSRŐL SZÁMOLTUNK BE, MELY A MOSTANIHOZ HASONLÓAN SZINTÉN A ROMÁNIAI ARAD MEGYÉBEN VOLT

Több száz ház megrongálódott a kedd esti 5,2-es erősségű romániai földrengésben Arad megyében, több községben középületeken is mély repedések jelentek meg. A földrengést Szegeden is érezni lehetett, sőt, Horvátországban és Szerbiában is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb