Közélet

Magasélet, Magyarországon: októberben 564 400 forint volt a bruttó átlagkereset hazánkban

Októberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 564 400 forint volt, 14,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja jelentésében a KSH. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 540 200 forintra becsülhető, 14,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 375 300, a kedvezményeket figyelembe véve 389 300 forintot ért el, mindkettő 14,0 százalékkal volt magasabb, mint 2022 októberében.

A REÁLKERESET 3,7 SZÁZALÉKKAL NŐTT

A bruttó mediánkereset (közepes, aminél pont annyian keresnek többet, mint kevesebbet) 456 300 forint volt, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó medián 318 300 forint. A reálkereset 3,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 9,9 százalékos növekedése mellett.

AZ ÁTLAGKERESET ANNYIT ÉR, MINT 2,5 ÉVVEL EZELŐTT

A reálkereset szeptemberben fordult először pozitívba, azt megelőzően utoljára 2022 augusztusában volt pozitív tartományban. A reálkereset pozitívba fordulásától a kormány a lakossági fogyasztás feltámadását várja – a csökkenő vásárlóerő miatt jelentősen visszaesett a fogyasztás, ami az állami adóbevételek elmaradását is magával vonta (elsősorban áfában).

Ugyanakkor valószínűtlen, hogy a reálkereset minimális pozitívba fordulása érdemi fogyasztásnövekedéssel jár, a háztartások jó eséllyel előbb a felélt tartalékaik visszapótlására fordítják a rendelkezésre álló szabad jövedelmeket. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a megemelkedett árszínvonal nem tűnt el – a jegybank becslései szerint az átlagkereset jelenleg csak annyit ér, mint 2,5 évvel ezelőtt – jegyzi meg a HVG.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb