Mindenmás

Tüzes Karácsony: 137 tűzoltói beavatkozás történt az ünnep első napján, sajnos Szegedre is jutott belőle

137 tűzoltói beavatkozás történt karácsony első napján – adta hírül a katasztrófavédelem. December 25-én főként balesetekhez hívták a tűzoltókat, de riasztották őket lakástüzekhez, kútba esett kutyához, vízben álló autókhoz és kidőlt fákhoz is.

A 137 beavatkozás az alábbiak szerint oszlott meg:

  • 35 esetben tűz miatt riasztották őket,
  • 15 épület gyulladt ki,
  • 102 alkalommal pedig műszaki mentést végeztek.

A katasztrófavédelmi eseményekből Szegedre és környékére is jutott,

  • Szegeden, a Szamos utcában a 7 éves kislány, Eliza mentette meg az éjjel édesanyja, és kistestvére életét,
  • napközben a Czékus utcában gyulladt ki egy családi ház,
  • Vásárhelyen pedig gázszivárgáshoz kellett kivonulnia a tűzoltóknak.

KIGYULLADT ROLLER, LÁNGOLÓ KOSZORÚ, KÚTBA ESETT KUTYA

Az alábbi, Karácsony első napján bekövetkezett eseteket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tette közzé:

Negyed hétkor egy adventi koszorú miatt keletkezett tűz Gyöngyösön egy sorház egyik lakásában. A koszorúról átterjedt a tűz több bútorra is. Láziban is tüzet okozott egy adventi koszorú, de még időben észrevették, így csak az asztal égett egy tenyérnyi helyen. Fél hétkor egy családi házban kigyulladt a kémény melletti gerenda a Bács-Kiskun vármegyei Rémen. A tűzoltók két négyzetméteren megbontották a tűzzel érintett szoba mennyezetét, eloltották a tüzet, majd megtámasztották a kéményt. A ház fűthetetlenné vált, ezért az ott lakó két ember rokonokhoz kerül.

Dél körül egy személyautó gyulladt ki Szolnok határában a 32-es főúton. Az autó motorterében keletkezett tűz, amit az utasok egy porral oltóval kezdtek el oltani, majd a tűzoltók fejezték be az oltást.

Tizenöt óra körül Győrben egy Rába-parti parkolóba riasztották a tűzoltókat, mert a megáradt folyó több járművet is körbevett. Megelőzve, hogy a folyó elsodorja az autókat, az ártérben álló járműveket száraz területre vontatták a tűzoltók.

Kigyulladt egy családi ház a Komárom-Esztergom vármegyei Keréktelekiben tizennyolc órakor. Egy szoba égett, amelyet a tűzoltók eloltottak, majd kiszellőztették a füsttel teli épületet. A ház lakhatatlanná vált, ezért az ott élő négy embert egy közösségi épületben helyezték el.

Tizennyolc óra körül kigyulladt egy elektromos roller a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kurityánban. A ház előtt gyulladt meg a roller akkumulátora, egy gyermek megsérült. A tűzoltók a rollert egy vízzel teli edénybe helyezték, hogy ne tudjon újra kigyulladni.

Állatmentést is végeztek a tűzoltók: Nyírgelsén egy kútba esett nagytestű kutya miatt hívták őket. A tűzoltók mentőkötéllel kiemelték a megriadt állatot, gondoskodtak az elhelyezéséről, majd befedték a kutat. Szén-monoxid miatt is érkezett jelzés: éjfél előtt néhány perccel szólalt meg a Szén-monoxid-érzékelő egy kapuvári családi házban. Az épületben több gázkonvektor is működött. Ezek átvizsgálásáig az ott lakó két ember rokonokhoz költözött.

KÉTEZER TŰZOLTÓ SZOLGÁL AZ ÜNNEPEK ALATT

Mint a katasztrófavédelem közölte, Karácsonykor mintegy kétezer bajtársuk teljesít szolgálatot, akikre több közlekedési balesetnél is szükség volt:

  • Tíz körül árokba hajtott és az oldalára borult egy személyautó a 3114-es úton Tápiószecső és Tápióság között. A négy utas nem tudott kiszállni a járműből, őket a tűzoltók emelték ki, majd adták át a mentőknek.
  • Délelőtt tízkor a tetejére borult egy személyautó a 82-es főúton Eplény és Veszprém között.
  • Délután egy körül átszakította a szalagkorlátot és a Budapest felé vezető oldalon állt meg egy személyautó az M6-os autópályán Daruszentmiklós közelében.
  • Este nyolc körül az M7-es autópályán Siófok közelében sodródott árokba egy autó.
  • Tatabányán az alsógallai vasútállomás gyalogos aluljárójából húsz köbméter vizet kellett kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak.

Bár cikkünk a Karácsony első napján történt eseményekből szemezgetett, 24-én sem unatkoztak a tűzoltók: aznap összesen 196 beavatkozásra volt szükség, 29 esetben tűzhöz riasztották őket, 22 épület gyulladt ki, 167 alkalommal pedig műszaki mentést kellett végezniük.

“Ha ügyelünk a gyertyákra, adventi koszorúkra, fényfüzérekre, főzésre, fűtésre, illetve az út és látási viszonyoknak megfelelően vezetünk, elkerülhetjük, hogy találkozzunk a karácsonykor is szolgálatban lévő kétezer tűzoltóval” – zárta közleményét a katasztrófavédelem.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb