Közélet

Palackba zárt üzenet: időkapszulát helyeztek el a Magyar Nemzeti Bankban, a következő 100 évre, mutatjuk, mit tartalmaz az utókornak

A Petőfi-bicentenárium zárásaként Az idő igaz címmel – egy időkapszulába elhelyezett – könyvet küldött a jövőbe a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ). Az időkapszulát, amelybe bezárták a Magyar Kultúra Magazin Petőfi tricentenáriumi antológiáját, 2123-ban nyitja ki a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori főigazgatója, írta meg a Mandiner.

A MAGYAR NEMZETI BANKBAN HELYEZTÉK EL AZ IDŐKAPSZULÁT

Az időkapszula rejtekhelye a Nemzeti Bank lett – az emlékeket őrző aktatáskát Demeter Szilárd, a múzeum főigazgatója vitte a helyszínre, és Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke vette át. Az időkapszulába az érintettek Petőfi Sándor versei mellé ma is élő költők műveit válogatták be, olyan verseket, amelyek témájuk, kérdésfelvetésük, érzelmi-gondolati tartalmuk okán kapcsolódnak a reformkori törekvésekhez, kihívásokhoz. 

ORBÁN VIKTOR ÜZENETÉT IS TARTALMAZZA AZ IDŐKAPSZULA

„Azzal a reménnyel és bizakodással szerkesztettük ezt a kéziratot, hogy száz év múlva a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori főigazgatója megjelenteti ezt a verseskötetet. Mert hiszünk abban, hogy bármit is tartogat a következő évszázad, 2123-ban a Kárpát-medencében Petőfi születésének 300. évfordulóját fogják ünnepelni a magyarok, akiknek akkor is fontos lesz az irodalom. A kortárs költemények mellett az időkapszula tartalmazza Orbán Viktor miniszterelnök úr üzenetét is azoknak, akik száz év múlva kézbe vehetik ezt a kötetet. Külön öröm és nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Nemzeti Bankban helyezhettük el az időkapszulát, mert így látjuk biztosítva azt, hogy nem vész feledésbe ez az üzenet. A Magyar Nemzeti Bank stabilitása a biztosíték arra, hogy ez a kézirat nem válik egy gyűjtemény lappangó dokumentumává” — fogalmazott a PIM főigazgatója.

Forrás: mandiner.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb