Közélet

Megvan a pontos dátum: Bulgária és Románia ekkor csatlakozik a schengeni övezethez

Mint ahogy korábban megírtuk, Bulgária és Románia márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez – jelentette be a leköszönő uniós spanyol elnökség, mely közzétette a pontos dátumot is: március 31-én szűnik meg a légi és tengeri határellenőrzés Románia, Bulgária és a schengeni térséghez tartozó tagállamok között, míg a szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről egy későbbi időpontban születik döntés.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke gratulált a két tagállamnak “a nagyszerű eredményért, amely kemény munkájuknak, elkötelezettségüknek és kitartásuknak köszönhető”. “Önöknek köszönhetően a schengeni térség még erősebbé válik, hogy minden uniós polgár javát szolgálja”- nyilatkozta.

EGY IDEJE MEGREKEDT A FOLYAMAT

Bulgária és Románia törekvései a schengeni térséghez való csatlakozásra egy ideje megrekedtek Ausztria ellenállása miatt. Az Európai Bizottság tavaly novemberben megállapította, hogy mindkét tagállam teljesítette a csatlakozáshoz szükséges feltételeket, az uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa azonban ugyanazon év decemberben nem hagyta jóvá a két ország csatlakozását az osztrák vétó miatt. Bécs attól tartott, hogy Bulgárián és Románián keresztül még több illegális migráns érkezik majd az országba.

AUSZTRIA EGY FELTÉTELT SZABOTT

Az új tagok felvételéhez az összes tagország beleegyezése szükséges. Ausztria december közepén jelezte, hogy Bécs a légi közlekedés ellenőrzését illetően eláll a vétótól, amennyiben a Románia és Bulgária megerősíti az EU külső határainak védelmét.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb