Közélet

Közösségi gyűlést tartanak hamarosan az Agórában – több, mint ezer szegedi kapott meghívót az eseményre

Szilveszter előtt több, mint ezer szegedi címre érkezett meg postán a meghívó a Szegedi Tudományegyetem PHOENIX projektjében szervezett szegedi közösségi gyűlésre, melyet 2024. január 12-13-án tartanak a Szent-Györgyi Albert Agórában. A közösségi gyűlésen a lakosság bevonásával a zöld városhoz kapcsolódó problémák feltárása és megoldási javaslatok kidolgozása történik meg, tudatták a szervezők.

VÉLEMÉNYEK MEGOSZTÁSA, KÜLÖNBÖZŐ ÁLLÁSPONTOK MEGISMERÉSE

A COVID pandémia, valamint a különböző válságok megingatták a demokratikus intézményekbe vetett általános hitet. Ráadásul az elmúlt évtizedben egyre nagyobb léptékű társadalmi részvétel a döntéshozatalban is visszább szorult az elmúlt időszakban. A „PHOENIX” projektben résztvevő közreműködők úgy érzik, hogy szükség van a lakosság véleményének a meghallgatására, a vélemények békés megosztására, a különböző álláspontok megismerésére.

NÖVELNI SZERETNÉK A TÁRSADALMI RÉSZVÉTELT

A “PHOENIX” projekt célja ezért, hogy innovatív módon növelje a társadalmi részvételt, a különböző fejlesztési eszközök hatékonyságát és eredményességét a település- és területfejlesztésben, úgy, hogy az hozzájáruljon az Európai Zöld Megállapodáshoz (European Green Deal). Ezért a projektben különböző társadalmi bevonást szolgáló módszerek kidolgozására és megvalósítására kerül sor Európa 9 országában, 11 helyszínen.

A projekt politikasemleges, politikai értékfüggetlen, célja, hogy az egyes közösségi döntéshozatali módszertani tesztek végén az így szerzett tapasztalatokat összegyűjtsék, és más városok, régiók, területek és intézmények is hasznosíthassák azokat a jövőben. A “PHOENIX” projekt teljeskörű eredményeit 2025-ben egy összegző szakpolitikai ajánlásban fogják publikálni a projekt konzorcium tagjai.

A KÖZÖSSÉGI GYŰLÉS ÉRINTETT TÉMÁI

  • Tudáshiány a fenntartható energetika és a zöld átállás témájában.
  • A városi hősziget és az energetika kapcsolata.
  • Fűtés és hulladékgazdálkodás kapcsolata.
  • Közösségi közlekedés konfliktusai Szegeden.

A témákról bővebben ITT olvashatsz.

Forrás: kozossegigyules.eu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb