Közélet

Két szegedi képviselő is elvesztette körzetét az új kerületek kijelölésével, őket kérdeztük terveikről

Nem csak Budapesten jut kevesebb képviselőnek mandátum az idei júniusi önkormányzati választáson, több vidéki városban, így Szegeden is megszüntetnek egyéni választókerületeket a lakosságszám csökkenése miatt – írtuk meg korábban. Mint kiderült, az új választókerületek kijelölésével Chovanecz Kata, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselője és Hekáné Dr. Szondi Ildikó, MSZP-s önkormányzati képviselő, a Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány alapítója körzete megszűnt. Jövőbeni terveikről most őket kérdeztük.

A város honlapjára felkerült dokumentumok szerint az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak, és a központi névjegyzék alapján választásra jogosultak száma megközelítően azonos legyen. A Szegedi Helyi Választási Bizottság 2023. november 29. napján megtartott ülésén véleményezte az egyéni választókerületekről szóló határozat-tervezetet, és az abban foglaltakat támogatta.

NÉGY RÉSZRE OSZTJÁK FEL A BELVÁROSI KÖRZETET

dokumentumok szerint 19 választókerületet jelöltek ki Szegeden. A belvárosi kerület megszűnt, azt négy részre osztották. Ez azt jelenti, hogy Binszki József várospolitikai alpolgármester körzete kapott egy részt, egy másikkal Fenyvesiné Korom Rózsa móravárosi kerülete bővült, a harmadik rész Kovács Tamás gazdasági alpolgármesterhez, Alsóváros önkormányzati képviselőjéhez került, illetve Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterhez is csatoltak egy részt.

CHOVANECZ KATA MINDENKÉPP SZERETNE INDULNI

Mint Chovanecz Kata kérdésünkre elmondta, tudvalevő volt, hogy egy körzet megszűnik, de nem gondolta volna, hogy pont a belvárosira esik a választás. Elmondta, nagyon meglepte a döntés, főleg azért, mert az elmúlt években nap, mint nap ebben a körzetben dolgozott, az ott élő emberekkel tartotta a kapcsolatot, az ő problémáik megoldására törekedett. “Jelen pillanatban újratervezés alatt van, hogy melyik körzetben fogok indulni. Ez most nagy feladat elé állított bennünket” – mondta el a képviselőnő. Hozzátette, erről ebben a hónapban meg kell, hogy szülessen a döntés a frakcióban, illetve a párton belül is, hogyan szervezzék át a körzeteket. Több körzetben pedig már van induló, így biztosan egy nehéz döntés lesz. “Én mindenképpen szeretnék egy körzetet és mindenképpen szeretnék indulni” – szögezte le Chovanecz Kata.

SZERETNÉ FOLYTATNI MEGKEZDETT MUNKÁJÁT

Mint elmondta, azt a sok éves munkát, amit eddig megtett, azokat az eredményeket, melyeket már sikerült elérnie a közgyűlésben, semmiképp nem szeretné feladni, mindenképp szeretné folytatni a szegediekért. “Munkám során főképp az IKV van fókuszban, de természetesen felújítási munkálatokat, útrekonstrukciókat, étkeztetéssel kapcsolatos problémákat, szolgálati lakásokkal kapcsolatos dolgokat is már megoldottam az évek folyamán, de foglalkoztam közbeszerzési eljárásokkal, parkoló-bérletekkel, intézmények költségvetésével kapcsolatos problémákkal is” – árulta el a képviselőnő. Chovanecz Kata úgy látja, a belvárosi körzetben lett volna esélye nyerni, hiszen ott jól ismerik őt, ám egy másik kerületben már csökkennek az esélyei, így a listás helyekben bizakodik.

SZONDI ILDIKÓ NEM TERVEZ INDULNI A VÁLASZTÁSOKON

Hekáné Dr. Szondi Ildikó, MSZP-s önkormányzati képviselő elmondta, a belvárosi kerület megszüntetése egy jog által előírt kötelező lépés volt a lakosság csökkenése miatt, ami legnagyobb részt a belvárost érintette. Mint mondta, senki nem örül ennek a lépésnek, de szükségszerű volt. Azt is elárulta, nem tervez indulni a választásokon, a jövőben a Közéleti Kávéházban végzett munkájára koncentrál. Hozzátette, természetesen együtt dolgozik a csapattal, lesznek még feladatai, de, hogy mi, az a választások után derül majd ki pontosan. “Optimistán nézek a jövő elé” – árulta el Szondi Ildikó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb