Szegedi ArcokVideo365

Kezdd egészségtudatosabban az évet a Korda Klinikával, utánajártunk, milyen vizsgálatokkal mérhetjük fel általános egészségi állapotunkat

Újév, új kezdet, a nagy elhatározások időszaka. Ilyenkor a legtöbben papírra vetjük újévi fogadalmainkat, minthogy végre szeretnénk leszokni a dohányzásról, kevesebb édességet enni, többet sportolni, vagy éppen leadni az ünnepek alatt felkúszott kilókból. Egészségünk a legnagyobb kincsünk, így nem csoda, hogy többségében rossz szokásainktól szeretnénk megválni így 2024 elején. Mindenekelőtt azonban, mielőtt belevágnánk nagy fogadalmaink megvalósításába nagyon hasznos tud lenni egy általános egészségügyi állapotfelmérés. Mint Dr. Kozma Anna, a Korda Klinika háziorvosa és üzemorvosa elárulta, nincs korhoz kötve, mikortól célszerű kivizsgáltatni magunkat, hiszen nagyon egyénfüggő, milyen problémák léphetnek fel, ám harmincon felül már ajánlott alávetni magunkat egy általános állapotfelmérésnek. Arról, hogy ez pontosan mit takar, Dr. Kozma Annával beszélgettünk.

Dr. Kozma Anna a szegedi Korda Klinika csapatának legújabb tagja, körülbelül egy hónapja áll a betegek rendelkezésére az intézményben. A doktornő háziorvosi és üzemorvosi szakvizsgával rendelkezik, sok évtizedig háziorvosként praktizált, mióta nyugdíjas pedig elsősorban üzemorvosi feladatokat lát el. Mint kiemelte, ő ugyan nem belgyógyász, viszont a háziorvos és a belgyógyász munkája sok tekintetben nagyon hasonló. Mivel a mi újévi fogadalmaink között is első helyen szerepelt, hogy egészségtudatosabban kezdjük 2024-et, felkerestük a doktornőt a Korda Klinikán egy általános állapotfelmérésre.

KRÓNIKUS BETEGSÉGEK FELDERÍTÉSE, EGÉSZSÉG FOKOZÁSA

De, mit is takar, milyen vizsgálatokat rejt ez az általános egészségfelmérés? Mint a doktornő elárulta, ez nagyban függ attól, milyen korú az illető. Az idősebbeknél, illetve a középkorúaknál inkább a krónikus betegségek felé tapogatóznak. „A vizsgálatok során szeretnénk látni, hogy a vérnyomása hogy áll, van-e szívbetegség, koszorúér probléma, vagy cukorbetegség, bármiféle anyagcserezavar, míg a fiatalabbaknál azt feltételezzük, hogy egészségesek, így az ő esetükben ennek fokozása lenne a cél, mások a nézőpontok” – tudtuk meg Kozma doktornőtől.

A NAGYLABOR SOK MINDENT ELÁRUL

Mint mondta, bármelyik korosztálynál egy általános laboratóriumi vizsgálattal indítanak, ami az orvosi zsargonban nagylabor címén szerepel. Ebben általában:

  • vérkép,
  • májfunkció,
  • cukorszintek,
  • lipidszintek, mint például a koleszterin mérése zajlik,
  • illetve vesefunkciós vizsgálatok,   
  • esetleg pajzsmirigy hormon irányába végzett vizsgálatok szoktak szerepelni.

Kozma doktornő elmondta, ez a laborsor nagyon sok mindent elárul. Az is előfordulhat, hogy a nagylabor eredménye további laborvizsgálatok elvégzését teszi szükségessé. Ezekre a vizsgálatokra mind lehetőség nyílik a Korda Klinikán, amely széleskörű diagnosztikát tesz elérhetővé a páciensek számára, 12 témakörben, 94 vizsgálati csomaggal és közel 200 vizsgálati paraméterrel állnak a rendelkezésre.

A HARMINCAS ÉVEINKTŐL KEZDVE CÉLSZERŰ KIVIZSGÁLTATNI MAGUNKAT

A doktornő arra is felhívta a figyelmünket, hogy a harmincas éveinktől kezdve már érdemes megejteni ezt az általános vizsgálatot. „Nyilván itt a családban fellépő betegségek is befolyásolják a dolgot. Ezért nem véletlenül, a vizsgálat során az orvos első kérdései a családi betegségek feltérképezésére irányulnak. Nagyon sok minden van, ami halmozódik a családokban, úgy az anyagcsere betegségek, mint sajnos a daganatos betegségek. Ez az első lépés, és ez alapján lehet megtervezni a további teendőket, vizsgálatokat” – tudtuk meg Dr. Kozma Annától.  

A FIATALABB GENERÁCIÓK MÁR SOKKAL EGÉSZSÉGTUDATOSABBAK

Hozzátette, sajnos a tapasztalatok alapján a magyar lakosság nem igazán egészségtudatos, viszont pozitív tendencia is látszik kibontakozni. „Azt is lehet látni, hogy évről-évre, elsősorban a fiatalabb korosztály egyre inkább figyel magára és az egészségére” – avatott be bennünket a doktornő. Példaként a száraz november nevezetű kezdeményezést említette. Az egy hónapos kihívás során a résztvevők leteszik az alkoholt és az italfogyasztással kapcsolatos szokásaikat értékelik. A program elsősorban a fiatal felnőttek között népszerű, s mára már nagyon sokan részt vesznek benne. A másik egészségünkre nagyon jó hatást gyakorló kezdeményezés a húsmentes január ötlete, ami arra hivatott, hogy a decemberi ünnepekkel járó bőséges étkezéseket követően nagyon jó hatást gyakorol a szervezetünkre egy ilyen visszafogottabb táplálkozási periódus.  „Azt gondolom, hogy a felnövekvő nemzedékek ezeket egyre inkább figyelembe veszik” – árulta el a doktornő.

Ha te is szeretnéd egészségtudatosabban kezdeni 2024-et, keresd bizalommal Dr. Kozma Annát a szegedi Korda Klinikán, melyet az alábbi elérhetőségeken érhetsz el:

KORDA KLINIKA
Szeged, Korda u. 18, 6725
Telefonszám: 
+ 36 30 099 3379
+36 62 444-493
Nyitva: 8-tól 8-ig, hétfőtől péntekig!

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb