Közélet

Most nem csak egy szóra állunk meg … elhunyt Grétsy László közismert nyelvész

91 éves korában meghalt Grétsy László közismert magyar nyelvész, akit a legtöbben a Vágó Istvánnal közösen vezetett Álljunk meg egy szóra! című műsorból ismerhetünk, írta meg az Index.

Mint a lap írta, Grétsy László halálának hírét a magyar nyelv jövője – a nyelvi változások nyomában címmel rendezett konferencián  jelentették be hétfőn kora délután. Mint mondták, az ismert nyelvész vasárnap álmában, békésen ment el.

A MAGYAR NYELVMŰVELÉS KIEMELKEDŐ ALAKJA HAGYOTT ITT BENNÜNKET

A magyar nyelvművelés kiemelkedő alakja 1960-ban szerezte meg a nyelvtudományok kandidátusa címet az ELTE BTK-n, majd a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa, később főmunkatársa lett, illetve a mai magyar nyelvvel foglalkozó osztályvezetőjévé is kinevezték.

Később a Tanárképző Főiskolai Kar Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanáraként folytatta, közben az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökévé is választották, majd nyugdíjba vonulása után annak tiszteletbeli elnöke lett; ehhez hasonlóan az Anyanyelvápolók Szövetségében is előbb elnöki, majd tiszteletbeli elnöki pozíciót töltött be. Munkatársa volt több nyelvészeti folyóiratnak – például a Magyar Nyelvőrnek és az Édes Anyanyelvünknek –, de az Élet és Tudomány, valamint a Szabad Föld rovatvezetőjeként is működött. 2007-ben Magyar Örökség díjjal, 2012-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki.

A legtöbben az Álljunk meg egy szóra! című műsorból ismerhetjük őt: az 1987 januárjában indult, heti rendszerességgel vetített ismeretterjesztő sorozatban 10 perces adásokba tömörítve beszélgetett műsorvezető partnerével, Vágó Istvánnal nyelvhelyességi kérdésekről.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb