Szegedi Arcok

“Most érett be az a negyven év, amit ebben a misszióban eltöltöttem” – exkluzív interjú Szondi Ildikóval, aki átvehette a Kultúra Lovagja megtisztelő címet

Irtó büszkék vagyunk, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálán Hekáné Dr. Szondi Ildikó, a Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány alapítója vehette át idén a Kultúra Lovagja megtisztelő címet, melyet január 20-án, szombaton adtak át számára a budapesti Stefánia palotában. Az elismerésről Hekáné Dr. Szondi Ildikóval beszélgettünk.

Mint Hekáné Dr. Szondi Ildikó elmondta, nagyon szívet melengető érzés volt számára átvenni ezt az elismerést. A világ minden részéről körülbelül 250 javaslat alapján a magyarság kulturális területein tevékenykedők választották ki azt a harminc személyt, akik végül a Magyar Kultúra Lovagja címet megkapták, illetve azt a három személyt, akik pedig az Egyetemes Kultúra Lovagjai lettek.

SZÍVET MELENGETTETŐ, LELKET GYÖNYÖRKÖDTETŐ ELISMERÉS

“Nagyon sokan vannak, akiket szeretek és akikkel együtt dolgozom a világ minden részében tevékenykedő magyarság tagjai közül, mivel közülük többen bemutatkoztak már a Közéleti Kávéházban magyarországi látogatásaik során. Negyven év alatt nagyon sok ilyen eseményt szerveztünk. Igazán most érett be az a negyven év, amit ebben a misszióban eltöltöttem. Számomra nagyon szívet melengettető volt, hogy velük együtt vehettem át ezt a tiszteletre méltó, lelket gyönyörködtető elismerést” – mondta el Szondi Ildikó.

HARMINCAN KÍSÉRTÉK EL A DÍJÁTADÓRA SZEGEDRŐL

Mint elmesélte, nagyon meghatotta és sok erőt adott számára, hogy az ünnepélyes díjátadóra harmincan elkísérték Szegedről, ismerősök, barátok és a Közéleti Kávéház tagjai, s ott csápoltak és ujjongtak vele együtt, amikor átvette a díjat. “Az a fajta szeretet, amit én egész életemben megpróbáltam elhinteni, mind az egyetemen, mind a városi kulturális terepeken, azt most visszaigazolták ők is, hogy megérte csinálni, azzal, hogy önzetlenül eljöttek velem és önzetlenül együtt örültek velem ennek a nagyon szép kitüntetésnek” – avatott be bennünket Szondi Ildikó.

A CIVIL TÁRSADALOM KIEMELT ELISMERÉSE

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998 októberében hívta életre. A cím a művészi alkotók tevékenysége mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. Alapítása óta a cím a civil társadalom kiemelt elismerésévé vált. Átadására az 1997-ben alapított Magyar Kultúra Napja Gála alkalmával kerül sor, mely a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódik.

ÜNNEPI SZERTARTÁS KERETÉBEN AVATJÁK A LOVAGOT

A Kultúra Lovagjainak avatása szertartásosan zajlik a Magyar Kultúra Napja Gálán. A lovaggá ütés az Örökség serleggel kitüntetett Magyar Koronaőrök Egyesülete szolgálatában megjelenők és a Szent Korona másolata előtt történik. Állandó jelképei a virrasztás, a kard, a pajzs és a címer. Az elismeréshez érem és nyaklánc jár oklevéllel. Az elismertek nevét bejegyzik a Kultúra Lovagjai Aranykönyvébe. 

Fotók: Judit Vígh Kissné FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb