KözéletVideo365

“Volt, amiben egyetértettünk, volt, amiben nem” – Navracsics Tibor Szegedre látogatott, többek között Nagy Sándor alpolgármesterrel és Márki-Zay Péterrel is találkozott

“Volt, amiben egyetértettünk, volt, amiben nem”, mondta el kedden Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki szegedi látogatása során többek között Nagy Sándor alpolgármesterrel és Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével is egyeztetett. Látogatásáról a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban számolt be a sajtó képviselőinek.

AZ ÚJ MINISZTÉRIUM MEGALAKULÁSÁVAL A MINISZTER ORSZÁGJÁRÁS KERETÉBEN TÉRKÉPEZI FEL EGYES VÁRMEGYÉK HELYZETÉT

Mint elmondta, látogatásának apropója, hogy 2024. január elsejével megalakult a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, amelynek profiljába az Európai Uniós források felhasználása és a területfejlesztés politika szakpolitikai kereteinek kialakítása mellett két fontos szakpolitikai terület is társult. Egyrészt a területi közigazgatás, azaz a kormányhivatalok, járási hivatalok, kormányablakok rendszere, másrészt pedig az önkormányzati szféra, az önkormányzati igazgatással kapcsolatos kérdések intézése, amely eddig a Belügyminisztérium részét képezte.

A POLITIKAI ÉLET HELYI, JELENTŐS KÉPVISELŐIVEL TALÁLKOZOTT SZEGEDEN

Éppen ezért, mint ahogy a miniszter beszámolt róla, január elejétől végigjárta a vármegyéket, hogy feltérképezze a helyi megoldandó kérdéseket, problémákat. Ennek érdekében az adott vármegye főispánjaival, illetve a politikai élet jelentős képviselőivel egyeztetett. Ennek az útnak egyik állomásaként érkezett most Navracsics Tibor Szegedre, ahol tárgyalt Salgó Lászlóval, Csongrád-Csanád vármegye főispánjával, a járási hivatalvezetőkkel, valamint a helyi országgyűlési képviselőkkel, illetve a vármegyei közgyűlés elnökével, végezetül pedig Nagy Sándor alpolgármesterrel és Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely polgármesterével is találkozott.

“VOLT, AMIBEN EGYETÉRTETTÜNK, VOLT, AMIBEN NEM”

“Volt, amiben egyetértettünk, volt, amiben nem. Abban például mindenképpen egyetértettünk, hogy Csongrád-Csanád vármegyét szeretnénk egy prosperáló, a növekedés élén álló régióként, illetve vármegyeként tekinteni a jövőben. A Dél-Alföldre – ugyan kisebb mértékben mint a Dél-Dunántúlra – igaz, hogy az elmúlt 30 évben nem tudta beteljesíteni azokat a lehetőségeket, melyek rendelkezésre álltak” – mondta el a miniszter.

KOMPLEX FEJLESZTÉSI TERV KÉSZÜL

Mint hozzátette, bízik benne, hogy ebben változást hoznak az iparpolitikai döntések, így a BYD Szegeden megvalósuló autógyára, mely a város és környéke közlekedési infrastruktúrájának óriási fejlesztését igényli. A már megvalósult olyan beruházások, mint az autópályák, a Hódmezővásárhely-Szeged között járó vasútvillamos, a tram-train vagy a Szeged és Szabadka közötti vasúti kapcsolat helyreállítása. Erre rákapcsolódva készíti el a minisztérium a dél-alföldi komplex fejlesztési tervet.

AZ EGYHÁZMEGYE ISKOLAÉPÍTÉSÉVEL KAPCSOLATOSAN NEM VOLT VISZONT EGYETÉRTÉS

A miniszter úgy fogalmazott, nem volt egyetértés a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános iskola és gimnázium építési tervének ügyében. Mint mondta, a szegedi oktatási beruházás – amely idestova hat éve, 2018 óta élő terv – meg fog valósulni.

“MAGYAR DIÁK NEM MARAD ERASMUS NÉLKÜL”

Navracsics Tibor kérdésre válaszolva közölte, az Erasmus- és Horizont-források ügyében várják, hogy az Európai Bizottság “befejezze a karácsonyi szünetet” és válaszoljon a magyar kormány novemberben átadott levelére, így tovább lehessen lépni és meg lehessen egyezni. Leszögezte ugyanakkor, a kérdés “meg lesz oldva, magyar diák nem marad Erasmus nélkül”.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb