Kikapcs

Már elkezdhetjük összeírni minden gondunk, hamarosan elégethetjük valamennyit a Télbanyával együtt – mutatjuk, amit eddig a Szent István Téri Télbúcsúztatóról tudni lehet

Lassan elkezdhetjük összeírni minden gondunkat, bajunkat, melyektől szeretnénk megszabadulni, ugyanis hamarosan visszatér, s elfoglalja helyét a városban a Télbanya, akit újra felcímkézhetünk azokkal a kívánalmainkkal, melyeket szeretnénk elűzni. Február 17-én és 18-án elstartol ugyanis a Szent István Téri Télbúcsúztató Kézműves Vásár, ahol a kiszebáb égetés mellett egész napos zenei mulatság, gyermek-és családi programok várnak ránk, sőt, a mohácsi busók is velünk lesznek. A programokról Rácz Attilával, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

ELSŐSORBAN A GYERMEK PROGRAMOKRA ÉPÍTIK AZ ESEMÉNYT

Mint Rácz Attila elmondta, a Télbúcsúztató során elsősorban a gyerekek kedvében szeretnének járni, s főként a gyermek programokra épül az esemény, például biztosan elkápráztatja produkciójával a legkisebeket a Kövér Béla Bábszínház. De visszatérnek a Télbúcsúztató egyik fénypontjaként a mohácsi busók is, akik egy látványos felvonulással érkeznek majd a Szent István térre, ami nem csupán a legkisebbeknek, hanem a nagyoknak is páratlan élményt nyújt. Mint megtudtuk, a busók igen szép számmal, körülbelül húszan érkeznek Szegedre, köztük gyerekek és hölgyek is magukra öltik a busók szőrével kifordított birkabőrbundáját.

A BUSÓK MENETE A DUGONICS TÉRRŐL INDUL, MAJD A KISZEBÁBOT A SZENT ISTVÁN TÉREN VETJÜK MÁGLYÁRA

A menet február 17-én, szombaton 17:30-kor indul majd a Dugonics térről, ezt követően 18 órakor a nap fő attrakciójaként elégetjük közösen a télboszorkányt, s vele együtt máglyára vetjük minden gondunkat és bajunkat is a Szent István téren, az Öreg Hölgy lábánál, amely egyébként a Télbúcsúztató idejére szintén kitárja kapuit.

EZÉRT BÚCSÚZTATJUK IDÉN A MEGSZOKOTTNÁL KORÁBBAN A TELET SZEGEDEN

Rácz Attila abba is beavatott bennünket, hogy idén miért ilyen korán, már február közepén kerül sor városunkban a Télbúcsúztatóra. A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, ami azt jelenti, hogy idén február 8-13 között esedékes a mohácsi busójárás, amelyen Magyarország valamennyi maskarása részt vesz. A hagyomány szerint pedig Szegeden erre egy hétre rendezik meg a Télbúcsúztatót, így történhetett, hogy idén korábbi időpontban búcsúztathatjuk a telet városunkban is.

80-90 KIÁLLÍTÓ KÍNÁLJA MAJD KÉZMŰVES PORTÉKÁJÁT A VÁSÁRON

A busójárás és a kiszebáb égetés mellett természetesen nem maradhat el a kézműves vásár forgataga sem. Az ügyvezető elmondása szerint 80-90 kiállítóval számolnak jelenleg, azonban ez a szám még nem végleges, az viszont biztos, hogy a korábbi évekhez hasonlóan színes és gazdag kínálattal érkeznek hozzánk a kézművesek.

Az ügyvezető azt is elmondta, hamarosan érkezik a Szent István Téri Télbúcsúztató Kézműves Vásár részletes, napi program lebontása, amint megjelenik, máris, mutatjuk nektek!

A TÉLBÚCSÚZTATÓ UTÁN TELJES GŐZZEL SZERVEZIK A MAJÁLIST ÉS A BORFESZTIVÁLT

Rácz Attilát a további szegedi, városi programokról is faggattuk, így megtudtuk, idén nem tér vissza a Szent István téri kézműves és borpiac, ami a Covid idején, tavasszal nyújtott kellemes időtöltést a kikapcsolódni vágyóknak. A járvány idején ugye a piacok voltak az egyetlenek, melyek a szigorú szabályok mellett megtarthatóak voltak, ám ma már szerencsére több lehetőségünk van a dzsemborikra. Így a Télbúcsúztatót követően a szervezők bele is vetik magukat az újszegedi Majális és az ország legnagyobb bormustrájának, a Szegedi Borfesztiválnak a szervezésébe.

A TÉLBÚCSÚZTATÓ ELŐTT MÉG VISSZATÉR FEBRUÁRBAN A HASZNÁLTCIKK-BÖRZE IS A MARS TÉRRE

Nagyot megy a Mars téri használtcikk-börze Szegeden, így a következő hónapban is lesz Neked kacat? Másnak kincs!, sőt már a dátum is megvan: február 11. A kezdeményezés óriási sikert aratott, ezért februárban ötödik alkalommal lesz lehetőségünk megunt eszközeinken túladni Szegeden.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb