Smart Szeged

Véget ért a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja, rendbe teszik a munkagépek miatt leromlott utakat Tompaszigeten

A bűzfelhő már a múlté, végre befejeződött a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációja – írtuk meg tavaly novemberben. A Klebelsberg-telepen élők régi, hosszú évtizedes vágya teljesült ezzel, hiszen nem csak a sokszor terjengő orrfacsaró szagoktól szabadultak meg, hanem a megtisztított holtág sok új lehetőséget is kínál, nem csupán a helyieknek, hanem egész Szegednek. A munkálatoknak azonban árnyoldala is volt, hiszen a helyiek által is használt út a munkagépektől járhatatlanná vált, és rengetegen panaszkodtak rá. Ezeket hozzák most rendbe a tervek szerint.  

“A Holt-Tisza kármentesítése projekt lezárult, viszont a nehézgépek miatt Tompaszigeten a kiskerti utak állapota leromlott, ezért az utak rendbetételéről egyeztettünk a kivitelezővel és a Családok a Kiskertekért Egyesülettel, hogy a probléma mielőbb megoldódjon” – írta a témával kapcsolatban ma Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő a közösség oldalára, tehát van remény!

A képviselő azt is kiemelte, hogy jó hír, mely szerint a kivitelező vállalta, hogy rendbe hozza az érintett utcákat, így remélhetőleg hamarosan járható lesz mind.

SOKÉVES PROBLÉMA OLDÓDOTT MEG A KÁRMENTESÍTÉSSEL

Mint tavaly megírtuk, befejeződött Magyarország egyik legnagyobb holtága, a Gyálai Holt-Tisza szennyezett szakaszának kármentesítése Szegeden, ezzel pedig egy hosszú évek óta tartó problémát orvosoltak városunkban. A környezetvédelmi beruházás uniós támogatással, 4,5 milliárd forintból valósult meg.

A 18,66 kilométer hosszú holtágat – amely belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási feladatokat is ellát – a Tisza szabályozása során, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki. A holtág rossz állapotát az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése okozta túlnyomó részben az 1970-es, 1980-as években. A 2000-es években a termálvíz bevezetése rontotta a vízminőséget, egészen 2022 közepéig.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb