Közélet

Indulásra készen a váltás Hódmezővásárhelyen, újabb magyar katonák mennek Koszovóba (videóval)

„A magyar katona mindig mindent megold, és mindig lehet rá számítani” – fogalmazott Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka az MH KFOR Kontingens 30. váltásának kibocsátó ünnepségén, a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában, február 1-jén, írta meg a Honvédelem.hu.

Hajnal István ezredes felidézte: Dag Hammarskjöld, Nobel-békedíjas svéd diplomata, egykori ENSZ-főtitkár úgy tartotta, hogy a békefenntartás nem a katonák feladata, azonban csak a katonák tudják azt elvégezni. „Ezt a gondolatot támasztja alá az a tény is, hogy Magyarország huszonöt éve, tehát 1999 óta vesz részt a NATO koszovói missziójában, ezzel is hozzájárulva a térség stabilitásához” – mondta.

KORÁNTSEM VESZÉLYTELEN

„A katonai hivatás csúcsa a korántsem veszélytelen missziós szerepvállalás. A béketámogató feladatok jelentős tevékenységet jelentenek a hódmezővásárhelyi dandár életében is, hiszen az alakulat katonái kezdettől fogva teljesítettek, teljesítenek és teljesíteni fognak missziós szolgálatot a világ számos térségében” – emlékeztetett Hajnal ezredes, kiemelve, hogy a magyar KFOR-kontingens márciusban Koszovóba utazó váltásának gerincét szintén az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár katonái alkotják, kiegészülve más katonai szervezettől érkező állománnyal.

Az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka arról is beszélt, hogy fegyelmezettnek, tettre késznek és elhivatottnak látja az állományt, amelynek tagjai kötelességtudatukkal a hazaszeretetről is tanúbizonyságot tesznek, valamint arról, hogy esküjükhöz hűen akár áldozatot is hoznak a hazáért.

EURÓPA PUSKAPOROS HORDÓJÁNAK IS NEVEZETT BALKÁN STABILIZÁCIÓJÁÉRT DOLGOZNAK

„A biztonsági környezet folyamatos változásához a lehető legjobban kell alkalmazkodnunk, ebben a legjobb felszerelés, a legjobb felkészítés segíti önöket” – mondta Hajnal ezredes, hozzátéve: elvárja, hogy a katonák fegyelmezetten és magas színvonalon lássák el szolgálatukat, hiszen az Európa puskaporos hordójaként is nevezett Balkán stabilizációjáért dolgoznak. Hajnal István ezredes megbecsüléséről biztosította a családtagokat is, akiknek megköszönte, hogy támogatják szeretteiket, ezáltal a 175 éves Magyar Honvédséget is.

TELJESEN FELKÉSZÜLTEN INDUL EL A 150 FŐS KONTINGENS

A kibocsátó ünnepséget követően Szent-Imrey Dávid őrnagy, a több, mint 150 főből álló MH KFOR Kontingens 30. váltásának parancsnoka elmondta: a katonák elsajátították mindazt az elméleti és gyakorlati tudást, amelyre szükségük lehet a koszovói műveleti területen. „A felkészítés nem csak eredményes volt, hanem nagy terhelést is jelentett, elsődlegesen azért, mert igyekeztünk minél jobban tréningezni a katonákat, hogy a valóságot megközelítő helyzetben gyakoroljanak. A kontingens a decemberi zárógyakorlaton már gyakorlatilag a műveleti készenlét szintjére került, ezt még finomítva az év elején már elértük a teljes készenlétet, így felkészültünk a műveleti területre történő átcsoportosításra” – értékelte a kontingensparancsnok.

FELADATUK A BIZTONSÁG ÉS REND FENNTARTÁSA

A polgárháborús helyzet és fegyveres konfliktus felszámolására létrehozott KFOR elsődleges feladata a biztonság és a rend, valamint mozgásszabadság fenntartása a Koszovói Köztársaságban. A Balkán-félsziget vitatott jogállamiságú területe 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amely saját déli tartományának tartja a túlnyomórészt albánok lakta területet. Koszovó szuverenitását a világ 193 független országa közül eddig 101 ismerte el, az európai államok közül utolsóként éppen a közelmúltban Spanyolország döntött úgy, hogy elismeri a koszovói útlevelet, miután az idei évtől a koszovói állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió és a schengeni övezet területén.

Forrás és fotók: honvedelem.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb