Szegedi Arcok

Elindult a Richter Anna Díj közönségszavazása: két szegedi csapat is esélyes a négymillió forintos díjra

A Richter Gedeon Nyrt. hatodszor hirdette meg a Richter Anna Díjat. A hiánypótló pályázatukra tavaly óta már középiskolások is küldhetnek be ötleteket. Mint megtudtuk, idén két szegedi csapat is esélyes a négymillió forintos díjra.

A Richter Anna Díjra sikeresen pályázók terveit 2024. február 12-én hozták nyilvánosságra. Az online szavazáson március 10-ig bárki voksolhat és így segítheti sikerre a pályázókat.

AZ SBO SZAKPSZICHOLÓGUSÁRA IS LEHET SZAVAZNI

A Richter Anna Díj Facebook-oldalán egyenként is bemutatják a döntős pályázatokat. Így például Töreki Annamária, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO szakpszichológusa projekttervét is. A Szegedi Tudományegyetem Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály egészségszakpszichológusa az egészségügyi szakdolgozók lelki jóllétéről gondoskodik. Hét év tapasztalattal a háta mögött úgy látja, kiemelt fontossággal bír, hogy az egészségügyi intézmények a dolgozóik lelki egészségével is foglalkozzanak, mert enélkül idejekorán „elhasználódhatnak”, a fizikai-mentális-lelki megterhelés kiégésszindrómához vezethet, amely rányomja a bélyegét a betegellátás színvonalára is.

A projekt célkitűzése egy megbízható, használható, gyakorlatias kézikönyv kiadása, amellyel nem csak a leendő burnout-pszichológusok munkája válik könnyebbé, hanem az egészségügyi dolgozók kiégésprevenciója és a meglévő kiégésük pszichológiai intervenciója is elérhetővé válna a könyvvel akár önsegítő módon is. Ennek köszönhetően pedig a betegekkel való bánásmódban is minőségi javulás következhetne be. Egy szakkönyvön keresztül egy olyan jógyakorlatot tudna széles körben hozzáférhetővé tenni, amely hidat jelenthetne a pszichológus-egészségügyi dolgozó-beteg tengelyen. A cél egy nyomtatott és online formában is elérhető olvasmányos könyv megjelentetése, amely számos egészségügyi szereplőn keresztül tudna hatni a betegellátás minőségére.

AZ E-PATIKUS CSAPAT IS A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Magyarországon az ismert hipertóniás betegek száma 3,5 millió körülire becsülhető. A sokakat érintő betegség megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a pontos gyógyszerszedés. A Szegedi Egyetemen a betegek gyógyszerelési biztonságát évek óta egy automatizált gyógyszerelési rendszer szolgálja, mellyel a betegek névre szólóan, bevételi alkalomra osztva kapják meg a gyógyszereket. A zacskókon a gyógyszerek neve, hatáserőssége, a beazonosíthatóság érdekében azok színe, alakja, speciális jelzése, illetve bevételének speciális utasításai is feltüntetésre kerülnek. Eddig nem történt meg ezen gyógyszerelési rendszer beteg otthonába való kiterjesztésének klinikai vizsgálata. 2023 márciusától az Egyetemen egy új típusú rehabilitációs osztály működik, mely a fekvőbeteg ellátási időt úgy csökkenti, hogy három hónapig telemedicinális eszközökkel a betegek otthonában követi a vérnyomás, vércukor, testsúly paramétereit, táplálkozási és tréning gyakorlatát.

Az e-Patikus csapat egy klinikai vizsgálatot szeretne megvalósítani, melyben az automatával támogatott multi-dose gyógyszerosztás és hagyományos gyógyszerelés eredményességének összehasonlítását tervezi. Hipotézisük szerint az új rendszer a hagyományos patikai gyógyszerkiváltásánál és a beteg általi gyógyszeradagolásnál kiegyensúlyozottabb gyógyszerelést biztosít, rövidíti a terápiás célok eléréséhez szükséges időt. Amennyiben a hipotézis igazolódik, a későbbiekben azonos gyógyszerelési technikák országszerte is kiterjeszthetőek lesznek. A projekt eredményeit hazai és külföldi konferenciákon is bemutatná a csapat.

MÁRCIUS 10-IG LEHET SZAVAZNI

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész, junior kategória egy-egy zsűridíjasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forintot. A közönségdíj sorsa március 10-ig a szavazók kezében van. A szavazatokat a www.richterannadij.hu oldalon lehet leadni. Március 20-án ünnepélyes gála keretében derül fény a díjazottakra, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható fantasztikus innovatív ötletek valósulnak meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb