Közélet

Kegyelmi ügy: Balog Zoltán beismerte a tévedését, de nem mond le, többséget kapott a református szimpátiaszavazáson

A Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe érkezett kedd délelőtt Balog Zoltán püspök, volt miniszter, ahová azért rendelték be, hogy magyarázatot adjon a nagy vihart kavart kegyelmi ügyben játszott szerepére. Később olyan információk jelentek meg, hogy a püspök felajánlotta lemondását, azonban sajtóinformációk szerint ezt egy szimpátiaszavazás követett, a többség pedig támogatta Balogot, írta meg az Index.

Összeült a magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testülete, amelyen a tisztségviselők négyötöde vett részt. A tanácskozás egy titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlévők 86 százaléka Balog Zoltánt bizalmáról biztosította. Ez derült ki Balog Zoltán nyilatkozatából, melyet közösségi oldalán tett közzé.

“TÉVEDTEM ÉS HIBÁZTAM”

“Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek” – fogalmazott Balog Zoltán református püspök.

Mint az Index írta, Balog Zoltán lobbizhatott azért Novák Katalin köztársasági elnöknél, hogy kegyelmet kapjon K. Endre, a bicskei gyermekotthon börtönbüntetésre ítélt volt igazgatóhelyettese. A cikkek szerint Balog régről ismerte K. Endrét, és emiatt fordult Novák Katalinhoz, akinek korábban mentora és főnöke volt. 

Ugyanakkor, mint a 24.hu írta, Balog Zoltán tagadta, hogy ő fordult volna a Novák Katalin köztársasági elnökhöz a kegyelmi kérvénnyel, elmondása szerint azt nem ő nyújtotta be, és nem ő terjesztette fel a bicskei pedofilbotrányban bűnsegédként elkövetett kényszerítés miatt jogerősen elítélt K. Endrét. “Az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon” – mondta el a református püspök.

MEGSZÓLALT K. ENDRE IS

Megszólalt K. Endre, aki kegyelmet kapott Novák Katalintól. Azt mondta, sajnálja, hogy Novák Katalinnak le kellett mondania. A bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese mindent cáfol és meghurcolt áldozatnak tartja magát.

Forrás: index.hu/24.hu/Balog Zoltán FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb