Mindenmás

Kiderült, miért razziáztak a készenléti rendőrök szerdán reggel Újszegeden! Mutatjuk, kiket fogtak el (videóval)

Embercsempészéssel gyanúsítja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) azt a két grúz fiatalt, akiket összehangolt akcióban szerdán Szegeden fogtak el. A gyanú szerint egy több országban ténykedő bűnszervezet tagjai. Az egyik szervező feleségét is most kapták el. Neki pénzmosás miatt kell felelnie – tudtuk meg a rendőrségtől pénteken.

Két napja kora reggel jelentették olvasóink, hogy nagyszabású rendőrségi razzia volt Újszegeden. Akkor szerkesztőségünk kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hajtott végre helyszíni intézkedéseket egy folyamatban lévő bűnügyben. Akkor még nem árulták el, milyen bűnügyről van szó, ám ma kiadtak egy közleményt a történtekkel kapcsolatban.

EMBERCSEMPÉSZÉS FOLYT

A rendőrség ma azt írta, hogy a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály székesfehérvári egysége tavaly tavasz óta nyomoz egy embercsempész bűnszervezettel kapcsolatban. A gyanú szerint a grúz személyekből álló hálózat tavaly év eleje óta végezte harmadik országbeli állampolgárok illegális szállítását Törökországból, Szerbián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába. Módszerük az volt, hogy a magyar–szerb határtól gépkocsikkal elszállították az illegális migránsokat Budapestre, majd ott bérelt lakásokban szállásolták el őket addig, míg fuvart nem szerveztek részükre a továbbutazáshoz. Ez általában nemzetközi autóbuszjáratokkal történt, de előfordult, hogy a fővárosból is autókkal vitték tovább az embereket Nyugatra. Volt olyan eset, hogy egy lakásban egyszerre 90-nél többen is tartózkodtak.

TÖBB EZER EURÓT FIZETTEK A MIGRÁNSOK

A szervezet jól összehangoltan és konspiráltan működött. A tagok alá-fölé rendeltségi viszonyban, a különböző munkafolyamatokat egymással megosztva végezték az illegális tevékenységet. Céljuk egyértelműen az anyagi haszonszerzés volt. A migránsok egy-egy szállításért több ezer eurót is kifizettek nekik.

SZEGEDEN TARTÓZKODTAK A SZERVEZET TAGJAI

A grúz szervezőt és a neki dolgozó öt honfitársát a horvát rendőrök tavaly decemberben fogták el, majd tartóztatták le embercsempészés miatt. Az NNI fehérvári nyomozói kiderítették, hogy a szervezet további két tagja – egy 21 és egy 23 éves grúz férfi –, valamint a szervező 19 éves grúz felesége – aki a megszerzett vagyon tisztára mosásában vett részt – Szegeden tartózkodik. Így összehangolt akciót szerveztek elfogásukra.

EGYSZERRE FOGTÁK A BŰNSZERVEZET TAGJAIT

A két férfin egy apartmanban ütöttek rajta február 14-én hajnalban, míg a nőt egy másik szegedi lakásban fogták el ugyanazon a napon. Az akció során a rendőrök a szegedi apartmanban találtak további három olyan grúz férfit is, akik beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt álltak. Így őket átadták az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Dél-alföldi Regionális Igazgatóság munkatársainak, akik intézkedtek a külföldiek kiutasításának elrendelésére és kitoloncolásuk végrehajtására. 

A két férfit és a nőt előállításukat követően kihallgatták. A 21 és a 23 éves fiatalt üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészéssel gyanúsították meg, míg a 19 éves nőt pénzmosással. Mind a hármukat bűnügyi őrizetbe vették, és a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészségen kezdeményezték letartóztatásukat. A nyomozás nemzetközi együttműködésben tovább folyik, így nem kizárt, hogy a gyanúsítottak köre a jövőben bővülni fog – tette hozzá a rendőrség.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb