Közélet

Közgyűlés: áprilistól ingyenes lesz a helyi tömegközlekedés a 14 év alatti gyermekek, négy új önjáró trolibusz jön Szegedre, és elfogadták az önkormányzat költségvetését

Mint korábban megírtuk, Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2024. február 16-án, pénteken, 9 órai kezdettel tartotta meg a soron következő rendes ülését, ahol többek között szó esett a stadion melletti véderdő elnevezéséről és a szociális támogatások emeléséről is. Sőt, elfogadták az önkormányzat költségvetését is a képviselők, és döntöttek Szeged díszpolgári kitüntetéséről is.

A szegedi közgyűlés 85,4 milliárd forintos nettó főösszeggel elfogadta az önkormányzat költségvetését pénteki ülésén. A rendeletet 19 képviselő támogatta, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak, illetve tartózkodtak.

KÖLTSÉGVETÉS SZÁMOKBAN

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester a rendelet vitájában ismertette: a költségvetés 63 százaléka működési, 37 százaléka fejlesztési kiadás. Az önkormányzati feladatok ellátására érkező állami normatívák 5 százalékkal csökkennek, a fizetendő – az adóerő-képesség alapján megállapított – szolidaritási hozzájárulás pedig a tavalyihoz képest több mint 1,3 milliárd forinttal, 4,371 milliárd forintra nőtt. Az önkormányzat

  • iparűzési adóból 19,4 milliárd,
  • építményadóból 4,2 milliárd,
  • telekadóból 370 millió,
  • idegenforgalmi adóból 225 millió forint bevételre számít.

A TÁMOGATÁSOK NÖVELÉSE

A közgyűlés döntött arról, hogy a tavalyi 1,5 milliárdról 2 milliárd forintra emelik a szociális támogatásokra szánt összeget a város költségvetésében. Az eddigi 15 ezer forintról 20 ezerre emelik az általános iskolába járó gyermekek családjának járó iskolakezdési támogatást, valamint az időskorúak és a rokkantellátásban részesülők éves támogatását is. Az újszülöttek után járó egyszeri szülési támogatás összege 25 ezerről 50 ezer forintra emelkedik. Áprilistól a helyi tömegközlekedés ingyenessé válik – lakhelytől függetlenül – a 14 év alatti gyermekek számára. Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester elmondta, az elmúlt öt évben az önkormányzat 850 lakást újított fel és adott bérbe a rászorulóknak a piaci ár töredékéért, a családok pedig lakásfenntartási támogatást is kaphatnak.

UTAK, JÁRDÁK REKONSTRUKCIÓJA

A költségvetés szerint több mint 3 milliárd forintot költenek az utak és járdák rekonstrukciójára. A Szegedi Közlekedési Társaság négy új önjáró trolibuszt vásárol 683 millió forintból, és további 300 millió forintot fordítanak a meglévő trolibuszflotta felújítására. A 4-es villamosvonal pályarekonstrukciójára 250 millió forintot költenek, és a közlekedés biztonságának javítására is további 100 millió forintot különítenek el.

BYD ÉS IPARI PARK

Az önkormányzat a BYD kínai elektromos autógyártó beruházásának érdekében mintegy 7,5 milliárd forintot fordít az ipari park kialakítására: a terület régészeti feltárására, a magasfeszültségű vezetékek áthelyezésére, az ivóvíz- és a csatornahálózat fejlesztésére. Az uniós források hatékony felhasználásáért egymilliárd forintból végzik el a beruházásokhoz szükséges kiviteli tervek előkészítését.

A képviselők Szent Ferencről nevezték azt a Szent Gellért Fórum melletti erdőt, ahova a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános és középiskola építését tervezte. Az egyházmegye honlapján korábban közölte, a projektet Mórahalmon valósítja meg.

DÍSZPOLGÁRI CÍM ÉS A SPORTOLÓK

A képviselők döntöttek a díszpolgári cím odaítéléséről is, az elismerést Gál Béla, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium korábbi igazgatója veheti át Szeged napján, május 21-én.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb