Közélet

Közzétették az ÁSZ-jelentést az ellenzéki kampánypénzekről, több tízmilliós büntetéseket kell fizetniük a pártoknak

Közzétette jelentését az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártfinanszírozással kapcsolatban. A 267 oldalas dokumentum összegzése szerint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd, „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.”

A jelentés szerint a pártoknak egyenként 43 millió forint összegben kötelesek büntetést fizetni. Ráadásul a törvény értelmében a büntetés ilyen esetekben a kiszabott összeg duplája, azaz 520 millió forint, így a pártokra egyenként 87 millió forintos büntetés jut. Mint kiderült, ezen összeg nem tartalmazza az egyes pártok esetében egyedileg megállapított további tiltott párttámogatás jogkövetkezményeit.

HAT PÁRT ÁLLÍTOTT KÖZÖS LISTÁT

Az összefoglalóban emlékeztetnek arra, hogy a hat párt közös listát állított a választáson egy pártokon kívüli egyesület, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének, Márki-Zay Péternek a részvételével, aki a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje volt. Az ÁSZ-jelentés szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányköltései a közös kampányhoz nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak minősülnek, amelyet az ellenőrzött szervezetek a kampányelszámolásaikban nem vettek figyelembe, ezáltal nem biztosították a közös kampány költéseinek teljes átláthatóságát.

“A közös kampány során az ellenőrzött szervezetek jogi személytől, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tiltott támogatásban, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesültek, amelynek összege elérte a 261 millió forintot” – írja a jelentés. Ez az összeg egyébként már decemberben nyilvánosságra került, miután az Állami Számvevőszék kiküldte az ellenzéki pártoknak az előzetes jelentését.

A NAV IS VIZSGÁLÓDIK

A most nyilvánosságra hozott teljes jelentés szerint a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 193,3 millió forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél. A jelentés megállapította még, hogy:

  • politikai hirdetés vásárlása során a Demokratikus Koalíció 213 ezer Ft,
  • a Magyar Szocialista Párt 4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által a kampányidőszakban kampányeszközök finanszírozására fordított 1,67 milliárd forint elköltését a NAV külön vizsgája – írja a 24.hu. Az Állami Számvevőszék egy ábrán is feltüntette az ellenzéki kiadásokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb