Szegedi Arcok

Majdnem börtönbe kerültek Mauritániában a szegedi Bamakosok, s az is kiderül, hogyan rabolta ki őket egy csapat gyerek Guinea közelében – exkluzív interjú az afrikai kalandról hazatért Muráti Kamilló csapatkapitánnyal

Megannyi izgalom, veszély és kaland után a hétvégén épségben hazatért a világ legnagyobb amatőr rallyjáról, a Budapest Bamako Rallyról a szegedi KAM Home Goes 2 Bamako csapata. Az átélt élményekről Muráti Kamilló csapatkapitány tartott nekünk élménybeszámolót. Volt miről mesélnie, kiderült, hogyan kerültek majdnem börtönbe Mauritániában, hogyan rabolta ki őket egy csapat gyerek Szenegál és Guinea között valahol a semmi közepén, illetve nagy esélyesként megkapták-e a szegedi srácok a futam Média Ribanc Díját.  

Huszonegy nap kaland, több mint nyolcezer kilométer megtétele van a szegedi csapat háta mögött, míg célba értek a világ legnagyobb amatőr rallyján. Marokkó látványos hegyi útjain, az Atlaszt átszelő sziklás ösvényein, Mauritánia aranyszínű homokdűnéin, a szenegáli szavannákon át a dindifeloi vízesésig, Guinea és Sierra Leone buja erdein és sűrű dzsungelein keresztül egészen az Atlanti óceán partjaihoz döngetett a futam, hogy végül Freetownban célba érjenek.

DEFEKT ÉS ALKATRÉSZCSERE NÉLKÜL SIKERÜLT KAMILLÓÉKNAK TELJESÍTENI A FUTAMOT

Mint Kamilló mondta ezen a rallyn, ami a szépségét és a nehézségét is adja, nincs két ugyanolyan útvonal. Az első napokban az afrikai rajtot követően, melyre Fez (Marokkó) városában került sor, egy rendkívül sziklás hegyi úton döngetett a futam, ami sok versenyzőnek tört borsot az orra alá, hiszen alaposan megszenvedték járműveik futóművei és gumijai. Kamillóék autója viszont kiválóan teljesített, defekt és alkatrészcsere nélkül sikerült végignyomniuk a rallyt.

ÚTKÖZBEN BŐVÜLT A SZEGEDI SRÁCOK CSAPATA

A szegedi KAM Home Goes 2 Bamako csapata három fővel vágott neki az útnak: Muráti Kamilló csapatkapitány mellett ismét útra kelt Botyánszki Bence, aki, amikor épp nem a fél világot szeli át rally autójukkal, óvó bácsiként dolgozik, illetve idén már velük tartott Balogh Attila, aki számára szintén nem ismeretlen a Budapest Bamako Rally. Ő is részt vett ugyanis a megmérettetésen 2022-ben is. Marokkóban azonban négyfősre bővült a csapat egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően.

A szintén Szegedről elindult másik csapat, Detkó András és Galbács Misi autója ugyanis a marokkói dűnéken feladta a szolgálatot, így a csapat kénytelen volt feladni a futamot. András ekkor az autóval visszaindult Európa felé, Misi viszont Kamillóékhoz csatlakozva folytatta a versenyt. Sőt, mielőtt Misi becsatlakozott volna, Erg Chigaga-ban (Marokkó) a Budapest Bamako Rally hivatalos fotósa, Elek Krisztián is velük utazott egy napon. Hamarosan érkeznek is az ő általa készített mesteri fotók is Kamillóék útjáról, ígérte a csapatkapitány.

NAPI EGY KOLBÁSZ VOLT A SZEGEDI CSAPAT ÉTELE

Mint Kamilló elmesélte, a békéscsabai Botyánszki Bence jóvoltából jó sok házi kolbásszal a batyuban indultak neki a nagy útnak, ami jól is jött az afrikai kalandozás során, hiszen ez volt a fő táplálékuk. Naponta egyszer volt lehetőségük az evésre, általában az esti órákban a sátorállítás után ejtették meg vacsorájukat, s a srácok mindennap hárman elfogyasztottak egy rúd kolbászt. Hozzá kenyeret, vagyis annak az afrikai megfelelőjét, ami inkább hasonlított a pitára, tudtak szerezni útközben, azonban nagyon más élelem beszerzésére nem volt lehetőségük, így maradtak a jó kis hazai ízek.

HOZTUNK IS PÉNZT, MEG NEM IS

Mint Kamilló mesélte, voltak meglepő furcsaságok is az út során. Szenegál és Guinea rendelkezik ugyanis egy közös pénzzel, az úgynevezett CFA-val, ugyanakkor mindkét ország megtartotta még a régi valutáját is. Guineában pedig az az érdekes helyzet állt elő, hogy sok helyen nem fogadták el a CFA-t, sőt, sok helyen a csodájára jártak, mivel szeretnének a szegedi rallysok fizetni. Kamilló azt is elárulta, ott sok helyen még a cserekereskedelem megy, ezért fordulhatott elő, hogy a kietlenebb helyeken nem ismerték az ország hivatalos fizetőeszközét.

GYEREKEK RABOLTÁK KI A SZEGEDI CSAPATOT SZENEGÁL ÉS GUINEA KÖZÖTT

A hatalmas kaland nem várt izgalmakat is tartogatott a szegedi csapat számára. Mint Kamilló elmesélte, Szenegál és Guinea között a semmi közepén egy csapat gyerek rabolta ki őket. Ezen a részen nagyon kevesen használnak autót, minimális a forgalom, ami miatt a helyi falvakban élő gyerekek meglepődnek azon, ha négykerekű járgányokat látnak. Kamillóék a falvakba betérve ajándékokat osztogattak a helyieknek, s mivel ezen a szakaszon már több rallys is elhaladt, a gyerekek tudták, hogy jönnek, s az esetleges ajándékok reményében egyszer csak a fák közül előbukkant 30-40, körülbelül hat-nyolc év körüli gyerek, akik megrohamozták Kamillóék autóját.

Mivel a rallysok lassan haladtak a kicsik futva is utolérték őket. “Ritka alkalmak egyike volt, amikor nem volt bezárva a kocsinknak minden ajtaja, így kinyitották a hátulját, ahonnan elkezdett kipotyogni a sok cuccunk. Körülbelül a felét sikerült kirángatnia a gyerekeknek. Elvitték a hálózsákjainkat, egy sátrunkat, táskáink egy részét is meglovasították a ruháinkkal együtt, az ételes dobozunkat is vitték, de hál’ istennek a kolbász megmaradt. Sőt, a felnőtt dzsúzos flaskánkat is megszerezték, de szerencsére akkor már üres volt” – emlékezett vissza Kamilló. Hozzátette, olyan másfél kilométeren keresztül futottak a gyerekek után, de nem érték utol őket.

MAURITÁNIÁBAN MAJDNEM BÖRTÖNBE KERÜLT A SZEGEDI DELEGÁCIÓ

Nem ez volt az egyetlen izzasztó helyzet a csapat útja során. Mint Kamilló beavatott, már a visszafelé úton történt, hogy a mauritániai határon találtak náluk egy kis felnőtt dzsúzt tartalmazó üvegeket jó kis magyar házi pálinkával, valamint vodkával. “Az ottani vallás szerint ezek fogyasztása és tartása tilos, végül egy másfél órás activity és magyarázkodás árán szabadon engedtek bennünket. Megúsztuk egy bírsággal a börtön helyett a dolgot, mert az alkohol csempészéséért ott azonnali börtön jár” – idézte fel Kamilló szorult helyzetüket.

SIERRA LEONÉBAN TALÁLKOZTAK A HELYI SYLVESTER STALLONÉVAL

De azért kellemes találkozások is kísérték Kamillóék útját a rally során. Sierra Leonéban megismerkedtek például egy idős, olimpiai kerettaggal, aki box kategóriában volt olimpiai válogatott, egy magyar tulajdonú vízparti vendégház gondnoka volt. Ő viszont már örömét fejezte ki, hogy magyarokat láthat, többek között azért, mert vélhetően van egy kis pálinka náluk. Mivel az idős férfi, akit a helyiek csak Stallone-nak neveztek, egy kis helyi box klubbal rendelkezett, Kamillóék neki adományozták azokat a boxzsákokat, amelyeket ajándékba vittek.

A LEGJOBB HELYRE KERÜLTEK A PRÁGAI LÁTSZERÉSZET ÁLTAL FELAJÁNLOTT SZEMÜVEGEK IS

Sőt, az út során átadták azokat a szemüvegeket is, melyeket a szegedi Prágai Látszerészet és Boutique Optique by Prágai üzletek biztosítottak az afrikai rászorulók számára. Az általuk felajánlott szemüvegeket az Aberdeen Woman’s Clinic részére juttatták el. A Sierra Leone fővárosában Freetownban található szervezet bántalmazott leányanyák számára nyújt segítséget és ingyenes megfelelő egészségügyi ellátást. Mint Kamilló mesélte, ez azért is nagy dolog az ott élők számára, hiszen megfelelő orvosi ellátás híján sokan még annak sincsenek tudatában, hogy mennyire rossz a látásuk. Például sokan úgy vezetnek, hogy alig látnak, így igazán nagy örömmel fogadták ezeket az ajándékokat.

KIOSZTOTTÁK A FUTAM MÉDIA RIBANC DÍJÁT IS

A futam végén, Freetownban, a díjátadó során kiosztották a futam Média Ribanc Díját is. Mint Kamilló mesélte, sokan őket tartották a legesélyesebbnek a rally során a legtöbb médiamegjelenést elérő csapat számára fenntartott trófeára, végül azonban nem ők kapták meg. A csapatkapitány elmondta, szerették volna megkoronázni az utat ezzel a díjjal, de természetesen a trófea nélkül is hatalmas és felejthetetlen élményeket szereztek az afrikai kaland során.

LESZ-E FOLYTATÁS?

Kamilló azt is elárulta, most már családos emberként változnak az ő életében is a prioritások, így még nem tudja, indulnak -e a Budapest Bamako Rallyn. A következőt, mint elárulta, valószínűleg kihagyják, utána pedig még a jövő zenéje hogyan alakul, még az is előfordulhat, hogy utána újra beveszi a szegedi KAM Home Goes 2 Bamako csapata Afrika vadregényes tájait.

Fotók: KAM Home Goes 2 Bamako FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb