Mindenmás

Visszavonták a világrekord-várományos vásárhelyi dámbika elejtőjének a vadászjegyét, 850 ezer forintos bíróságot is kapott

Nem marad következmények nélkül a világrekord-várományos vásárhelyi dámbika szabálytalan elejtése. A dámszarvast kilövő Szabó Lajosra súlyos büntetést szabott ki a vadvédelmi hatóság. Vadászjegyét 2 év 7 hónapra vonta vissza a hatóság, emellett 850 ezer forintos bíróságot is meg kell fizetnie.

„A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal az érintett ügyben indított vadvédelmi hatósági eljárás során 2024. február 23-án kelt határozatában a vadászat rendjének megsértését állapította meg. A hatóság az érintett vadászt 850 000 forintos vadvédelmi bírság megfizetésére kötelezte, továbbá a vadászjegyét 2 év 7 hónap időtartamra visszavonta” – közölte a Promenad24 megkeresésére a kormányhivatal.

A VADÁSZTÁRSASÁG FELELŐSSÉGÉT IS MEGÁLLAPÍTOTTÁK

Emlékezetes, az ügyben nemrég a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaság felelősségét is megállapította a vadászati hatóság, s a vadásztársaságot is 850 000 forint vadgazdálkodási bírsággal sújtotta a vadászat rendjének megsértése miatt.

HATALMAS VOLT A FELHÁBORODÁS

A világrekord-várományos vásárhelyi dámbika január 12-i kilövése a vadásztársadalomban hatalmas felháborodást keltett. Az Országos Trófeabíráló Testület nemrég egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a kilőtt dámbika 10 éves, trófeája pedig 222 pontot kapott. Források felhívták a figyelmet: a hatályos jogszabályok szerint elejtésére csak október 1. és november 30. között lett volna lehetőség, azon kívül tilos a vadászata. Egyre több vadász sürgeti, hogy a vadászkamara is a lehető legszigorúbb és legsúlyosabb szankciókat alkalmazza az ügyben. Az elejtőnek akár a végleges kizárással is számolnia kell. Számos további hatósági és szakmai eljárás, vizsgálat van még folyamatban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb