Mindenmás

850 ezres bírságot kapott a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaság, mert a vezetőjük kilőtte a világrekord-várományos, gigantikus dámszarvast Hódmezővásárhely mellett

Mint megírtuk, világrekord-várományos, gigantikus dámszarvast lőttek ki még januárban Hódmezővásárhely mellett. Ma kiderült, hogy a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a hatóság a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaságra a vadgazdálkodási eljárásban. Az elejtő vadász felelősségét vizsgáló vadvédelmi hatósági eljárás még folyamatban van, és a rendőrség orvvadászat bűntett miatt nyomoz, míg a vadászkamara etikai vizsgálatot kezdeményezett.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal kirótta az első, rendkívül komolynak számító bírságot a Hódmezővásárhely és Földeák között január 12-én kilőtt gigantikus dámszarvas ügyében. A vadászati hatóság szerint is szabálytalan, jogszerűtlen volt a világrekord-várományos dámbika elejtése – értesült a Promenad24.

A LEGMAGASABB BÜNTETÉST KAPTÁK

„A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal az érintett ügyben hivatalból vadgazdálkodási és vadvédelmi hatósági eljárást indított. A hatóság megállapította, hogy a dámszarvas bika esetében vadászati idényen kívüli elejtés történt, így vadászat rendjének megsértése miatt a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaságot 850 000 forint vadgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte, a vadvédelmi eljárás még folyamatban van” – tájékoztatott a hivatal. A portál szerint a vadásztársaság a jogszabályok szerint kiszabható legmagasabb összegű büntetést kapta meg.

10 ÉVES VOLT A KILŐTT DÁMBIKA

A világrekord-várományos vásárhelyi dámbika kilövése a vadásztársadalomban hatalmas felháborodást keltett, egyre több vadász sürgeti, hogy a vadászkamara is a lehető legszigorúbb és legsúlyosabb szankciókat alkalmazza az ügyben. Az elejtőnek akár a végleges kizárással is számolnia kell. Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamara korábban azt nyilatkozta, a történtek kapcsán a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az elejtő a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaságot közel két évtizede vezető személy volt, egyben a vármegyei vadászszövetség elnöke volt, akinek kimondottan oda kellett volna figyelnie a vadászetikára és a szabályokra. Az Országos Trófeabíráló Testület nemrég egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy a kilőtt dámbika 10 éves volt, trófeája pedig 222 pontot kapott. A hatályos jogszabályok szerint elejtésére csak október 1. és november 30. között lett volna lehetőség, azon kívül tilos a vadászata.

SZÁMOS VIZSGÁLAT MÉG FOLYAMATBAN VAN

A lap azt írja, hogy számos további hatósági és szakmai eljárás, vizsgálat van még ugyanakkor folyamatban. Az idényen kívüli elejtés kapcsán orvvadászat bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya. Etikai vizsgálat zajlik a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamaránál, s az elejtő vadász felelősségét vizsgáló vadvédelmi hatósági eljárás is folytatódik a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb