Közélet

Megszólalt az SZTE a fizetésemelésről, vannak, akik 42%-os alapbéremelésben részesültek

Jelentős fizetésemelés jön az SZTE-n, megjelent az új bértábla – írtuk meg szerdán, most pedig a Szegedi Tudományegyetem is megszólalt a fizetésemeléssel kapcsolatban. Szerkesztőségünknek küldött közleményükben azt írják, hogy a magyarországi pedagógus béremeléssel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetem oktatói, tudományos kutatói és tanárai, valamint egészségügyi szakdolgozói és a funkcionális területeken dolgozó munkavállalói 2024. március 4-től kapják meg magasabb bérüket.

Mindemelett kiderült, hogy az oktatói, kutatói, tanári bértábla január 1-re visszamenőleg érvényes, az egészségügyi szakdolgozói béremelés március 1-től lép életbe.

AZ OKTATÓKNAK ÉS A FUNKCIONÁLIS TERÜLETEN DOLGOZÓKNAK SAJÁT FORRÁSBÓL BIZTOSÍTANAK PÉNZT

Hangsúlyozták, hogy a Szegedi Tudományegyetemen 2023 év vége óta készítették elő az új bértáblát, amelynek bevezetése az oktatói, kutatói pálya vonzóbbá tételét, valamint a más ágazatokban megvalósult béremeléshez való felzárkózást célozza. Az oktatói és a funkcionális területeken dolgozók bérének emelését az egyetem saját forrásból biztosítja, míg a béremelés egy része kormányzati finanszírozással valósul meg.

A pedagógusok és a szakképzésben oktatók számára már januárban megvalósult az ágazati béremelés, amelyhez kapcsolódóan a pedagógusok a teljesítményhez kötött juttatásból a pályán eltöltött időhöz kapcsolódó juttatási elemet februárban, január 1-re visszamenőleg kapják meg, ezzel tovább emelkedik az alapilletményük.

MINIMUM 10 SZÁZALÉKOS AZ EMELÉS

Ezzel párhuzamosan a Szegedi Tudományegyetem az oktatók, tudományos kutatók és tanárok jelentős mértékű béremeléséről döntött. A bértábla emelése minimum 10%-kal, de legalább a Pedagógus I. illetményhez tartozó összegre (538.000 Ft.) történt, emellett differenciálta a habilitáció meglététől függően az egyetemi docensi és a főiskolai tanári munkakört. Mindezek mellett:

  • a tanársegédek alapbére 42%-kal,
  • az adjunktusoké 28%-kal,
  • a habilitált docenseké és az egyetemi tanároké 25%-kal nőtt,
  • míg a kutatók alapbéremelése némileg kisebb arányban, de átlagosan mintegy 20%-ban valósult meg,
  • a felsőoktatásban dolgozó tanárok pedig 42%-os alapbéremelésben részesültek.

Az új bértáblát 2024. január 1-re visszamenőleg vezetik be. A fentiek mellett ugyancsak 2024. január 1-től a Szegedi Tudományegyetem funkcionális területein dolgozó támogató tevékenységet ellátó munkavállalói átlagosan 10%-os béremelésben részesülnek, amely differenciáltan került megállapításra azzal, hogy 7,5%-os béremelésben minden, az Egyetemre 2023. január 2-a előtt belépett dolgozó részesül. A béremelés érinti az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalóit is.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK ÁTLAGOSAN 18 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉSBEN RÉSZESÜLTEK

Az egészségügyi szakdolgozók 2024. március 1-től átlagosan 18%-os béremelésben részesülnek. Az új szakdolgozói előmeneteli rendszerrel a Szegedi Tudományegyetem új – a szakmában eltöltött időt és a szakképzettséget is figyelembe vevő – bérstruktúrát alakított ki, amely a jogszabályi keretek közt a belügyminiszter ajánlásával is összhangban van, ezen túl megteremt egy átlátható, méltányos és kiszámítható juttatási rendszert.

BIZTOSÍTANÁK A JÓLÉTET

A Szegedi Tudományegyetem munkáltatóként elkötelezett abban, hogy a legértékesebb erőforrásai, azaz a munkavállalói jólétét a rendelkezésre álló források keretei közt biztosítsa. Ennek egyik eszköze az egyetemi modellváltás által lehetővé tett béremelés, emellett pedig még számos intézkedéssel, programmal igyekszik vonzóvá tenni az egyetemi karriert – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb