Közélet

Novák Katalin fizetése 5,2 millió forintra emelkedett, pedig már nem kell dolgoznia

Márciustól emelkedett a szegedi származású Novák Katalin fizetése, ahogy a miniszterelnőké is. Bár ettől a hónaptól már nem dolgozik Novák, a fizetésemelés megilleti, és így 653 ezer forinttal többet fog keresni, mint amikor még hivatalban volt, amihez a szegedi adófizetők is hozzájárulnak a befizetett adóikkal.

Ahogy a miniszterelnöké, úgy a köztársasági elnök fizetése is emelkedett márciustól, és bár ebben a hónapban már egy percet sem kell dolgoznia, Novák Katalint is megilleti az emelés. Novák így többet fog keresni, mint amikor még hivatalban volt, ez 5 millió 249 ezer forint lesz, ez 653 ezer forinttal több, mint amit a hivatali ideje alatt kapott.

ÉLETE VÉGÉIG JÁR NEKI AZ ELNÖKI FIZETÉS

Novákot az elnöki fizetés élete végéig megilleti. 2018 óta a bruttó átlagkeresethez kötik a képviselők és a közjogi méltóságok fizetését. A KSH február 22-én közölte, hogy 571 ezer forintra emelkedett a 2023-as bruttó átlagkereset, ami magával húzta a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök fizetését is. A házelnök az alapbér 2,7-szeresét kapja, ez így félmillióval emelkedve már havi bruttó 4,62 millió forint lesz. Ennél is több jár majd a miniszterelnöknek,

Orbán Viktor 615 ezer forinttal többet, bruttó 6,3 millió forintot kap majd minden hónapban.

A képviselői fizetések is ettől függnek, az alapbér a bruttó átlagbér háromszorosa. Ezért márciustól kezdve bruttó 166 ezer forinttal emelkedve 1,71 millió forintot kapnak a mezei képviselők – derül ki a telex.hun.

ZÁRÓ VAGYONNYILATKOZATÁRÓL ITT ÍRTUNK KORÁBBAN

Egy csaknem kétperces videóval búcsúzott a szegedi születésű Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségtől. Az egykori fideszes politikus február 10-én mondott le tisztségéről, miután kiderült, hogy kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének. Ennek ellenére élete végéig milliókat kap havonta, azóta pedig a záró vagyonnyilatkozatát is közzétették.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb