Szegedi Arcok

Majdnem 250 kilométeres gyaloglás Szegedről, egészen Balatonlelléig: Muráti Balázs az OMSZ Alapítványnak gyűjt két életmentő eszközre

Nem kell más csak egy futócipő és az elhatározás – vallja Muráti Balázs, aki, mint beszámoltunk róla, nagy fába vágta a fejszéjét. A vendéglátással foglalkozó szegedi férfi ugyanis nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint gyalog megtenni a Szeged-Balatonlelle távot. A körülbelül 248 kilométeres gyaloglás megtételében egyrészt saját kondíciójának javítása motiválta, másrészt szeretne inspiráló példaként elöljárni, hogy megmutassa, csak egy jó cél kell és az elhatározás, és bármit képesek vagyunk megvalósítani.

Mint beszélgetésünkkor Muráti Balázs elárulta, a kihívással jó ügyet is szolgál: a gyaloglással együtt ugyanis elindult egy jótékonysági gyűjtés is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány számára, akik részére két létfontosságú eszköz beszerzését célozták meg: egy úgynevezett Lucas-3 mellkaskompressziós készülék és lehetőség szerint egy új lélegeztető készülék megvásárlását.

CSORNAPUSZTA KÖRNYÉKÉN CSÍPTÜK EL BALÁZST

Amikor sikerült hétfőn Balázst elcsípnünk egy telefonos beszélgetésre, éppen Csornapuszta környékén szelte a kilométereket, ahonnan tartott éppen a következő állomás, Géderlak felé. Ott száll kompra ugyanis, ami átviszi Paksra. Mint mesélte, a vasárnap reggeli indulás óta útja nem várt kalandokat is rejtett, így már bizonyossá vált számára, hogy a tervezett útvonalterven bizony módosítania kell útközben, így a tervezett 236 kilométer helyett már plusz 10 kilométerrel számol.

EGYRE NAGYOBB ÚTI CÉLOKAT TŰZÖTT KI MAGA ELÉ

Balázs egy a közösségi média által feldobott régi emlékkép nyomán szembesült azzal, hogy az elmúlt évek során mennyire megváltozott, és nem feltétlenül pozitív irányba. A döbbenetes felismerés viszont arra sarkallta, hogy a változás rögös útjára lépjen. Nem is akárhogy: Balázs sutba dobta a munkája miatt kialakult mozgásszegény életmódját, félrerakta autóját és gyaloglásra váltott. Minden nap 4,2 kilométert gyalogolt munkahelyéig, majd ugyanennyit vissza, így összesen napi több mint 8 kilométert tett meg. Ezt követően bővítette útvonalát, nagyobb területeket járt be nap, mint nap, így már körülbelül 15 kilométereket gyalogolt. Balázs számára ezt követően már Szeged is kevésnek bizonyult, így még nagyobb távokat tűzött ki célul magának: elgyalogolt először Hódmezővásárhelyre, majd Mártélyra is.

A CÉL: BALATONLELLE

“Most jött el az a pont, hogy vagy ezeket folytatom, vagy megmutatom másoknak is, hogy mennyire könnyű két hét alatt kilenc kilót leadni, és mennyire könnyű mentálisan átállni. Pozitívabb gondolataid lesznek, könnyebben veszed ezáltal a munkát is, a mozgás mindehhez hozzásegít” – ezen gondolatok mentén fogalmazódott meg Balázsban az ötlet, hogy emeli a tétet, s az eddigieknél is nagyobb fába vágja fejszéjét, ezúttal egészen Balatonlelléig fog gyalogolni. Tervei szerint a vasárnapi indulást követően szerdán érkezik meg úti céljához, majd két nap rekreációt követően kerékpárral hajt vissza egészen Szegedig.

SZABADON KÓSZÁLÓ KUTYÁK ÉS VAKSÖTÉT TEREP NEHEZÍTETTE EDDIGI ÚTJÁT

Mint Balázs mesélte, már az eddig megtett út sem volt eseménytelen: az üllési tanyavilágban gyalogolva például szabadon kószáló kutyákba botlott, akik között azért voltak termetes jószágok is, akik egy-egy sötét szakaszon azért meg tudják állítani az ütőt az emberben. Szerencsére Balázs gond nélkül túlhaladt ezeken a szakaszokon, lemondott arról, hogy a rövidebb utat válassza, és inkább visszament a biztonságosabb köves útra. Így viszont plusz kilométerekkel kellett számolnia az eredeti tervekhez képest. Voltak útja során olyan részek is, például Soltvadkertnél, ahol a teljes vak sötétségben menetelt. Onnan videós bejelentkezést is kaptunk Balázstól:

@szeged365

A szegedi Muráti Balázs nagy fába vágta a fejszéjét: Szegedről gyalogol éppen Balatonlellére. Videójában Soltvadkert környékéről jelentkezett be!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

SIKERÜL MÁSOKAT INSPIRÁLNIA

Balázs azt is elárulta, nagyon jóleső érzés számára, hogy kollégái például nem csak szurkolnak neki, hogy sikeresen teljesítse a kitűzött célját, de úgy tűnik, sikerült őket is inspirálnia: többen döntöttek már a gyaloglás mellett, vagy pattantak kerékpárra. Ez is Balázs célja, hogy példát mutasson másoknak, mert csak így érhető el valódi változás.

@szeged365

A szegedi Muráti Balázs nagy fába vágta a fejszéjét: Szegedről gyalogol éppen Balatonlellére. Videójában Soltvadkert és Kecel között jelentkezett be!

♬ eredeti hang – Szeged365 – Szeged365

NAGYON FONTOS A FELKÉSZÜLÉS

A szegedi férfi kihangsúlyozta, ekkora útra nem szabad felkészületlenül elindulni. Testileg és lelkileg is felkészítették a kihívásokra, nem is akármilyen szegedi sportolók: az IBO nemzetközi nagyközépsúlyú (és a WBO korábbi) bajnoka, a Szeged Sportolója díjas közönségkedvenc sportoló Kis Máté, valamint az egykori Európa-bajnoki ezüstérmes triatlonista, a Budapest Maratonon újabb egyéni csúcsot futó és ezzel a dobogó harmadik fokára is felálló Simon Péter.

A GYALOGLÁS JÓTÉKONY CÉLT IS SZOLGÁL

Sajnos, még a megfelelő előkészületek sem jelentenek azonban garanciát arra, hogy semmi baj nem történik egy ilyen kihívás során, s ennek gondolatára döntött úgy Balázs, hogy a gyaloglással jótékonysági célt is szeretne szolgálni, egy olyan célt, amely sokak életének megmentéséhez hozzájárulhat. Így gyűjtést indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány számára két életmentő készülék beszerzésére: egy Lucas-3 mellkaskompressziós készülék és egy új lélegeztető készülék megvásárlására.

20 ÉVE A MENTŐSÖK ÉS A LAKOSSÁG SZOLGÁLATÁBAN

Mint Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány elnöke megkeresésünkre elmondta, az Alapítványt az összes magyarországi mentőállomásért és társaikért tenni akaró mentődolgozók hozták létre 2004-ben. Idén ünneplik megalapításuk 20. évfordulóját. “Alapítóink hittek és mi is hiszünk a bajtársiasságban, a józan emberi gondolkodásban, és a segítségnyújtás örömében. Azért dolgozunk, hogy segítsük az OMSZ gépparkjának és berendezéseinek műszaki fejlesztését, a dolgozók munkakörülményeinek javítását, a bajtársak nagyobb társadalmi megbecsülését és edukációs programjainkon keresztül növeljük a lakosság elsősegélynyújtási ismereteit” – fogalmazott Kónya Zoltán.

AZ ESZKÖZÖK KÖZVETLENÜL RÉSZT VESZNEK AZ ÉLETMENTÉSBEN

Az elnök abba is beavatott bennünket, a két eszköz, melyekre folyik a gyűjtés, közvetlenül vehetnek részt az életmentésben, utóbbi nevéből is adódóan a lélegeztetésben lesz a mentőmunka segítésére, míg előző lehetővé teszi akár elhúzódó újraélesztés gépi segítséggel történő kivitelezését.

ÍGY TUDSZ TE IS HOZZÁJÁRULNI A GYŰJTÉSHEZ

Ha a két életmentő eszköz beszerzésében szeretnéd segíteni az Országos Mentőszolgálat Alapítványt, az alábbi módon teheted meg:

  • Bankszámla tulajdonosa: Országos Mentőszolgálat Alapítvány
  • Számlavezető bank: CIB Bank Zrt.
  • Számlaszám: 10700608-49891102-51100005
  • Közlemény: Négy nap Balaton

S míg gyűlnek az adományok, Muráti Balázs kitartóan menetel és szeli a kilométereket egészen Balatonlelléig, amihez innen a Szeged365 Family nevében is sok sikert kívánunk! Nagyon szurkolunk Balázs!

A fotókat és a videókat köszönjük Muráti Balázsnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb