Szegedi Arcok

Új nap, újabb díj: Karikó Katalin bezsebelte a közérdeket szolgáló kutatásokban eredményes tudósoknak járó Nierenberg-díjat

A közérdeket szolgáló tudomány művelőjeként ítélték Karikó Katalinnak a 2023-as Nierenberg-díjat. A San Diego-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete kitüntetését 2024. március 25-én már mint Nobel-díjas veszi át Karikó Katalin, aki a tudomány világának topdíját, a Nobel-plakettet és oklevelet 2024. április 16-án hozza el a Szegedi Tudományegyetem ünnepségére.

A KÖZÉRDEKET SZOLGÁLÓ KUTATÁSOKBAN EREDMÉNYES TUDÓSOK KAPHATJÁK MEG

Nierenberg-díj bronzérmét és 25 ezer dollár jutalmát a közérdeket szolgáló kutatásokban eredményes tudósok kaphatják meg. A 2001 óta évente kiosztott díj rangját kifejezi, hogy korábban megkapta – többek között – az amerikai biotechnológus John Craig Venter, aki megszekvenálta az emberi genomot (2007), illetve a brit evolúcióbiológus és író Richard Dawkins, aki megalkotta a mém kifejezést (2009). A közjó érdekében végzett kiemelkedő tudományos tevékenységükért jutalmazottak névsorában immár három Nobel-díjas kutató – a genetikus Svante Pääbo (2018), a vegyész Jennifer Doudna (2019) és a biokémikus Karikó Katalin (2023) – is szerepel. A Nobel-díjas Karikó Katalin „Az mRNS fejlesztése a terápiához” címmel 2024. március 25-én tart előadást San Diegóban, majd átveszi a 2023-ban neki ítélt Nierenberg-díjat – közölte a scripps-ucsd.edu

A TUDOMÁNYOS PROGRAM HÍRADÁSÁNÁL KIEMELTÉK KARIKÓ KATALIN KAPCSOLATÁT A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMMEL

A tudományos programról hírt adó UC San Diego Today kiemelte, hogy „Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen szerzett bachelor fokozatot biológiából és PhD fokozatot biokémiából. A diploma megszerzése után kutatócsoporttal dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Központjában. 1985-ben bevándorolt az Egyesült Államokba…” „Karikó négy évtizeden át kutatta a hírvivő RNS technológiát. Az RNS-közvetített mechanizmusokra fókuszált. Célja az volt, hogy in vitro átírt mRNS-t alkalmassá tegye a fehérjeterápiához”.

KARIKÓ KATALIN MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGOT

„Mélységes megtiszteltetésnek érzem, hogy megkaptam a Nierenberg-díjat” – idézte a today.ucsd.edu Karikó Katalint, aki – Nicolas Nierenberg, a kitüntetés névadójának fia szerint – „megváltoztatta a világot a hírvivő RNS gyakorlati alkalmazásának fejlesztésével”, története „inspiráció mindannyiunk számára”.

EXKLUZÍV KIÁLLÍTÓHELYEN TEKINTHETJÜK MEG SZEGEDEN KARIKÓ KATALIN NOBEL-DÍJÁT ÉS MÁS KITÜNTETÉSEIT

Az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tavalyi szegedi látogatásán jelentette be, hogy ezt a kivételes kitüntetését is elhozza a Tisza-parti városba.

Ebből az alkalomból 2024. április 16-án díszünnepséget szervez az SZTE. Karikó Katalin ekkor, a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány csúcspontján adja át a középiskolai ötletverseny, továbbá a hallgatókat TikTok videó és plakát készítésére, versírásra ösztönző alkotói pályázatok értékes díjait. Karikó Katalin április 17-én szakmai és szegedi programokon vesz részt.

A rendezvény-sorozat eredményeként exkluzív kiállítóhelyen tekintheti meg Szeged népe és minden érdeklődő a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, illetve Karikó Katalin néhány más kitüntetését.

Forrás: SZTE

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb