Mindenmás

Akcióztak a zsaruk: újabb két szegedi ortopéd szakorvost kapott el a rendőrség, akik érintettek a gyógyászati segédeszközös csalás ügyében

Két szegedi ortopéd szakorvos, egy szolnoki reumatológus és egy kecskeméti üzletkötő is érintett a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalási ügyekben. Ezúttal a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál voltak elfogások és kihallgatások – tudtuk meg szerdán a rendőrségtől.

Több mint másfél évvel ezelőtt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). Az érintett cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat. Az ügyben a KR NNI-n túl több vármegyében is folynak eljárások. Az egyes nyomozócsoportok az NVSZ-szel közösen gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket – írja a rendőrség. Legutóbb egyébként pont Algyőn razziáztak az egyenruhások.

KÉT AKCIÓ IS VOLT, AZ EGYIK SZEGEDEN

Azóta kiderült, hogy a múlt héten két esetben is a Csongrád-Csanád vármegyei nyomozók hajtottak végre akciót NNI-s és NVSZ-es kollégáikkal együtt. Március 19-én Szolnokon és Kecskeméten, majd 21-én Szegeden. Az ügyekben két szegedi cég szerepel, mindkettő gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. 2018 és 2022 között mindkét kft. jogosulatlanul igényelt vissza állami támogatásokat – az egyik több mint 90 millió, a másik közel 130 millió forintot – a NEAK-tól.

ÚGY ÍRT FEL GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖKET A SZEGEDI ORVOS, HOGY A PÁCIENSEKKEL NEM IS TALÁLKOZOTT

Az első céggel egy szegedi ortopéd és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos állt kapcsolatban. Ellenszolgáltatásért cserébe úgy írt fel vényre gyógyászati termékeket, hogy a páciensekkel nem is találkozott. A személyes adatok ugyan valódiak voltak, de az érintettnek nem volt tudomása a vényfelírásról, a gyógytermékre szükségük sem volt. Ez az orvos közel 9 millió forint megszerzésében működött közre.

A MÁSIK SZEGEDI ORVOSNAK 21 MILLIÓT HOZOTT A CSALÁS

A második vállalkozás egy szolnoki reumatológus szakorvossal és egy szegedi ortopéd-traumatológussal állt üzleti kapcsolatban. A szolnoki orvos több mint 9 millió forint, a szegedi orvos több mint 21 millió forint hasznot hozott a cégnek, ugyanúgy, mint egyik üzletkötőjük, egy kecskeméti nő is, aki szintén több mint 21 millió forinttal gyarapította a társaság bevételét. Ezekben az esetben is a vényre felírt személyes adatok ugyan valósak voltak, csak a gyógytermékek indokoltsága nem.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás elkövetése miatt mind a négy elkövetőt, akik szabadlábon védekeznek. Az ügycsoportnak jelenleg 64 gyanúsítottja van: 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb