Közélet

Megvan a legbefolyásosabb magyar nők névsora: Novák Katalin és Varga Judit eltűnt a Forbes-listáról, Karikó Katalin viszont felkerült

A Forbes magazin ismét összeállította a legbefolyásosabb magyar nők listáját: a névsorból kiderül, hogy a szegedi születésű Novák Katalin, volt köztársasági elnök és Varga Judit, volt igazságügyi miniszter eltűnt a Forbes-listáról, szúrta ki a 24.hu.

TAVALY NOVÁK KATALIN MÉG AZ ELSŐ VOLT A LISTÁN

A legbefolyásosabb magyar nők közé (közélet kategóriában) idén Novák Katalin és Varga Judit már nem került fel. Mindketten a kegyelmi botrányt követően mondtak le. Tavaly az államfő még első volt a listán, az igazságügyi miniszter pedig a harmadik. A magazin jelezte is, idén az összeállítást nehezítette, hogy bizonyos kategóriákban az utolsó hetekben többen kiestek.

LÉVAI ANIKÓ AZ ÉLEN

Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége a tavalyi ötödik helyről ugrott az élre. Mögötte megőrizte második helyét Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, harmadik pedig Kaminski Fanny, a kormányfő sajtótanácsadója, közösségi médiaoldalainak kezelője lett. A tavalyi negyedik Dobrev Klára idén csak hetedik lett, helyét átvette Pottyondy Edina (influenszer, youtuber, stand-up humorista.

SZÁMOS POLITIKUS TALÁLHATÓ A LISTÁN A KÖZÉLET KATEGÓRIÁBAN

Mögé már politikusok: Dúró Dóra (5.), Donáth Anna (6.), Baranyi Krisztina (8.) kerültek. Kilencedik lett Mager Andrea egykori miniszter (a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója). Mögötte végzett Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. A 2024-es lista ráadása Szentkirályi Alexandra (11.), akit a Fidesz indít főpolgármester-jelöltként. Ő tavaly hetedik volt.

ORBÁN RÁHEL A KÖZÉLET KATEGÓRIÁBÓL ÁTKERÜLT AZ ÜZLETIBE

A Forbes idei listájára nem fért fel a tavalyi kilencedik Tüttő Kata (MSZP). A kormányfő lánya, Orbán Ráhel pedig sokáig a közélet kategóriában szerepelt, de idén már az üzleti kategóriában lett negyedik. A Forbes Magyarország szerint a lista tükörkép, éves lenyomat Magyarország közállapotairól.

KARIKÓ KATALIN IS FELKERÜLT A LISTÁRA A KULTÚRA KATEGÓRIÁBAN

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora, első női Nobel-díjas kutatónk, a kultúra kategóriában az első helyen szerepel a listán. A kultúra nemcsak a szó szoros értelmében vett (magas)művészeti alkotókat, hanem az életünket, sikerről, szépségről, jóról és rosszról alkotott elképzelésünket, a nemi és társadalmi szerepeinket meghatározó személyiségeket, így a tudomány vagy a nagy elérésű közösségformálás teljesítményeit és teljesítőit is magában foglaló kategóriaként érvényesült idén. Ennek megfelelően olyan újoncok is szerepelnek rajta, mint Karikó Katalin, vagy éppen Ráskó Eszter és Orvos-Tóth Noémi.

Forrás: 24.hu/forbes.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb